התובע הכללי של וושינגטון, בריאן שוואלב, הגיש בקשה לצו מניעה דחוף בבית המשפט הפדרלי שיחסום את מהלך ממשל טראמפ להעמיד פקיד פדרלי בראש המשטרה שלה. שוואלב טוען שהשתלטות המשטרה בלתי חוקית ומאיימת "לזרוע כאוס תפעולי".
"הפעולות הבלתי חוקיות של הממשל הן עלבון לכבוד ולאוטונומיה של 700,000 האמריקנים שקוראים לוושינגטון בית", אמר שוואלב. "זה האיום החמור ביותר על השלטון העצמי שהמחוז אי פעם חווה, ואנחנו נלחמים לעצור את זה".
התביעה מגיעה לאחר שהתובעת הכללית האמריקנית פאם בונדי אמרה ביום חמישי בלילה שראש סוכנות הסמים טרי קול יקבל על עצמו את חובות ראש המשטרה וסמכות האישור לכל פקודות שמונפקות לשוטרים. לא היה ברור איפה המהלך משאיר את ראשת המשטרה הנוכחית של העיר, פמלה סמית', שעובדת עבור ראש העיר.
ראשת המשטרה סמית' אמרה בהצהרה בתיק בית המשפט שהוראת ממשל טראמפ להעמיד פקיד פדרלי כראש המשטרה תהפוך את מבנה הפיקוד ותהיה איום "מסוכן" לחוק וסדר. שוואלב טוען שההוראה החדשה חורגת מסמכותו של טראמפ ויישומה "יזרע כאוס" במחלקת המשטרה המטרופוליטנית.
ראשת המשטרה סמית' אמרה בהצהרה בתיק בית המשפט שהוראת ממשל טראמפ להעמיד פקיד פדרלי כראש המשטרה תהפוך את מבנה הפיקוד ותהיה איום "מסוכן" לחוק וסדר. שוואלב טוען שההוראה החדשה חורגת מסמכותו של טראמפ ויישומה "יזרע כאוס" במחלקת המשטרה המטרופוליטנית
משרד המשפטים סירב להגיב על התביעה של המחוז, ודובר הבית הלבן לא הגיב מיד להודעות המבקשות תגובה ביום שישי בבוקר.
השתלטות המשטרה היא המהלך האחרון של טראמפ לבחון את גבולות הסמכויות החוקיות כדי לבצע את האג'נדה שלו, תוך הסתמכות על חוקים לא ברורים ומצב חירום כביכול כדי לחזק את המסר הקשוח שלו נגד פשיעה ואת התוכניות שלו להאיץ את הגירוש ההמוני של אנשים הנמצאים בארצות הברית באופן לא חוקי.
בנוסף, זה גם מסמן את אחת הפעולות הנרחבות ביותר של אכיפת סמכות פדרלית על ממשל מקומי בתקופה המודרנית. למרות שוושינגטון מתמודדת עם עליות באלימות והומלסים גלויים, שיעור הרציחות בעיר נמוך משל כמה ערים אמריקניות גדולות אחרות, והבירה אינה נתונה בקריסת הבטיחות הציבורית שממשל טראמפ מתאר.
טענות שראשת המשטרה לא הסכימה לחלוק מידע
שוואלב אמר מאוחר ביום חמישי שההנחיה של בונדי הייתה "בלתי חוקית", בכך שטענה שהיא לא יכולה להיות מבוצעת על ידי כוח המשטרה של העיר. הוא כתב במזכר לסמית' ש"חברי המשטרה המטרופוליטנית חייבים להמשיך לפעול לפי הוראותיך ולא הוראות של כל פקיד שלא מונה על ידי ראש העיר", מה שהכין את העימות החוקי בין המחוז הדמוקרטי לממשל הרפובליקני.
התובע הכללי של המחוז הוא תפקיד נבחר והוא הפקיד המשפטי הבכיר של העיר. התפקיד נפרד מתפקיד התובע האמריקני הפדרלי המונה על ידי הנשיא לשרת בוושינגטון, תפקיד שכעת ממלאת מנחת תוכנית הטלוויזיה ושופטת לשעבר ג'נין פירו. טראמפ גם מינה את בונדי כתובעת כללית אמריקנית, פקידת אכיפת החוק הבכירה במדינה.
ההנחיה של בונדי הגיעה למרות שסמית' אמרה לשוטרי המשטרה המטרופוליטנית שעות קודם לכן לחלוק מידע עם סוכנויות ההגירה לגבי אנשים שאינם במעצר, כמו מי המעורב בעבירת תנועה או במחסום. משרד המשפטים אמר שבונדי לא הסכימה עם ההנחיה של ראשת המשטרה כיוון שהיא אפשרה המשך אכיפה של "מדיניות מקלט", שבדרך כלל מגבילות שיתוף פעולה של אכיפת החוק המקומית עם קציני הגירה פדרליים.
בונדי אמרה שהיא מבטלת את הפקודה הזו כמו גם מדיניות אחרת של המשטרה המטרופוליטנית המגבילה בירורים לגבי מעמד הגירה ומונעת מעצרים המבוססים אך ורק על צווי הגירה פדרליים. כל ההנחיות החדשות חייבות כעת לקבל אישור מקול, אמרה התובעת הכללית.
ראשת עיריית וושינגטון מוריאל באוזר התנגדה ביום חמישי, וכתבה ברשתות החברתיות ש"אין חוק שמעביר את סמכות הכוח האדם של המחוז לפקיד פדרלי".
לנשיא יש יותר כוח על בירת האומה מאשר על ערים אחרות, אבל לוושינגטון יש ראש עיר ומועצת עיר נבחרים מאז שחוק השלטון העצמי נחתם ב-1973.
טראמפ הוא הנשיא הראשון שמפעיל שליטה על כוח המשטרה של העיר מאז שהוא הועבר. החוק מגביל את השליטה הזו ל-30 יום ללא אישור קונגרס, אם כי טראמפ רמז שהוא יבקש להאריך אותה. שוואלב טוען שהנשיא חתר תחת החוק, והוא מוגבל לדרישה מראש העיר לספק שירותי משטרה למטרות פדרליות.
תושבים רואים הפגנת כוח משמעותית
האוכלוסייה שכבר הייתה מתוחה ממילא מימים של הסלמה החלה לראות הפגנות כוח משמעותיות יותר ברחבי העיר. חיילי המשמר הלאומי שמרו על כמה מהאתרים הנודעים ביותר בעולם ונכנסו לעמדות מול תחנת הרכבת הראשית העמוסה. מתנדבים עזרו לחסרי בית לעזוב מחנות ארעיים - לאן, לרוב לא היה ברור.
שוטרי משרד הביטחון עמדו מחוץ לפארק נשיונלס במהלך משחק ביום חמישי בין וושינגטון נשיונלס לפילדלפיה פיליס. סוכני סוכנות הסמים פטרלו באזור חיי לילה פופולרי, בעוד שוטרי השירות החשאי נראו בשכונת פוגי בוטום.
ראשת העיר באוזר, שהולכת על חבל דק בין הבית הלבן הרפובליקני לבין ציבור הבוחרים של העיר הדמוקרטית ברובה, הייתה מחוץ לעיר ביום חמישי למחויבות משפחתית במרתה'ס וינירד אך תחזור ביום שישי, אמר משרדה.
המאבק המשפטי בין וושינגטון לממשל טראמפ צפוי להימשך ימים ואולי שבועות, בעוד שהעיר מנסה לשמר את השלטון העצמי שלה מול ההשתלטות הפדרלית חסרת תקדים. התוצאה עשויה לקבוע עד כמה רחוק יכול נשיא ללכת בהתערבות בענייני העיר, ולהשפיע על יחסי הכוחות בין הממשל הפדרלי לרשויות המקומיות ברחבי המדינה.