פסיקה תקדימית של בית המשפט העליון בארצות הברית עשויה לסלול את הדרך לחידוש תביעות פיצויים נגד הרשות הפלסטינית ואש"ף, בשל פיגועים קטלניים במזרח התיכון שבהם נהרגו ונפצעו מאות אמריקנים. בהחלטה פה אחד, קבעו השופטים כי ניתן להחיל את החוק האמריקני נגד טרור גם על גופים זרים, ובכך הפיחו חיים בתביעות אזרחיות מתמשכות שהוקפאו במשך שנים.
התביעות נוגעות לגל פיגועים שהתרחש מאז תחילת שנות ה-2000, שבהם נהרגו 33 אזרחים אמריקנים ונפצעו מאות נוספים. בין המקרים הבולטים הייתה הדקירה למוות של ארי פולד, אזרח אמריקני שנולד בניו יורק וגר בגוש עציון. פולד נרצח באכזריות בספטמבר 2018 על ידי פלסטיני בן 17 מחוץ לקניון בגוש עציון, בעת שעמד בתור לקנות אוכל. לאחר שנדקר, הצליח פולד לרדוף אחרי המחבל ולירות בו, לפני שהתמוטט ומת מפצעיו. שמו צורף לאחר מותו לרשימת התובעים בתביעה האזרחית שהוגשה נגד אש"ף והרשות הפלסטינית.
ארי פולד, נרצח בפיגוע דקירה בשנת 2018
הקורבנות ובני משפחותיהם טוענים כבר שנים שהפיגועים בוצעו על ידי סוכנים מטעם אש"ף והרשות, או לפחות התבצעו בהשראת הסתה ברורה של ההנהגות שלהם. עד כה הצליחו הגופים הפלסטיניים לחמוק מהתביעות באמצעות טענה כי אין לבית משפט אמריקני סמכות לדון בפיגועים שאירעו מחוץ לארה"ב ולא כוונו ישירות נגדה.
למרות תיקונים לחוק שקידם הקונגרס האמריקני במטרה לאפשר לתביעות להתברר, בית המשפט הפדרלי לערעורים בניו יורק פסל פעם אחר פעם את ההליכים. ב-2016 ביטל פסק דין של 654 מיליון דולר שהתקבל לטובת התובעים, בטענה שמדובר ב"מתקפות מקריות" נגד אזרחים אמריקנים שאין להן זיקה ישירה לארה"ב.
הבסיס המשפטי לתביעות הוא "החוק נגד טרור" שנחקק ב-1992, ומטרתו לאפשר לקורבנות טרור זר לתבוע צדק בבתי משפט אמריקניים. הרקע לחקיקה היה הפיגוע הידוע על סיפון ספינת התענוגות 'אקילה לאורו' ב-1985, אז חטפו חברי החזית לשחרור פלסטין את הספינה מול חופי מצרים ורצחו את ליאון קלינגהופר, נוסע יהודי-אמריקני בכיסא גלגלים. בפסק הדין שניתן בתביעה בגין המקרה ההוא, קבע חבר מושבעים כי אש"ף והרשות הפלסטינית אחראים לפיגוע, וחייב אותם בתשלום פיצויים בגובה 218 מיליון דולר – סכום ששולש אוטומטית בהתאם להוראות החוק.
ב-2018 סירב בית המשפט העליון לדון בערעור על ההחלטה לבטל את פסק הדין בתביעות מהשנים הקודמות, אך בעקבות כך תיקן הקונגרס שוב את החוק והבהיר כי דלת בתי המשפט פתוחה בפני קורבנות אמריקנים גם אם הפיגועים אירעו מחוץ לשטחי ארה"ב. כעת, עם החלטת בית המשפט העליון, יוכלו שוב משפחות ההרוגים והפצועים לנסות ולהשיג צדק — הפעם עם רוח גבית משפטית ברורה.