לאחר 104 ימי מעצר במתקן הגירה בלואיזיאנה, שוחרר ביום שישי מחמוד ח'ליל, סטודנט לשעבר באוניברסיטת קולומביה ומנהיג בולט במחאות הקמפוס נגד מלחמת עזה. השחרור הגיע לאחר שהשופט הפדרלי מייקל פארביאץ מניו ג'רזי קבע כי מעצרו של ח'ליל היה "חריג ביותר" ועשוי להיות של עונש על דעותיו הפוליטיות, במה שמסמן תבוסה נוספת לממשל טראמפ במערכה נגד פעילי הקמפוסים.
"אף אחד לא צריך להיעצר על הפגנה נגד רצח עם"
ח'ליל, תושב קבע חוקי בארה"ב, יצא ממתקן המעצר בג'נה, לואיזיאנה, זמן קצר לפני השעה 20:00, כשהוא מוקף עורכי דינו ועוטה כפייה - סמל הסולידריות הפלסטינית. "אף אדם לא צריך להיעצר על הפגנה נגד רצח עם," אמר ח'ליל לאחר שחרורו. "הצדק ינצח."
הדבר הראשון שהוא מקווה לעשות לאחר 104 ימים במעצר, אמר, הוא "פשוט לחבק את אשתי ובני." ח'ליל החמיץ את לידת בנו הראשון, דין, שנולד באפריל בזמן שהוא היה במעצר.
שופט: "חוסר חוקתיות במעצר פוליטי"
השופט פארביאץ אמר ביום שישי כי התובעים לא סיפקו הצדקה לגיטימית להמשך מעצרו של ח'ליל. הניסיון של הממשל לשמור על ח'ליל במעצר על בסיס הפרה קלה יחסית של חוקי הגירה, כאשר הוא אינו מהווה סיכון בריחה או סכנה לקהילה, הוא "חריג ביותר, ביותר, ביותר," אמר פארביאץ.
עובדות המקרה מצביעות על כך שיש "לפחות משהו בטענה הבסיסית" שהממשל משתמש במערכת הגירה כדי להעניש את ח'ליל על הפעילות שלו, אמר השופט. "וכמובן שזה בלתי חוקתי."
עובדות המקרה מצביעות על כך שיש "לפחות משהו בטענה הבסיסית" שהממשל משתמש במערכת הגירה כדי להעניש את ח'ליל על הפעילות שלו, אמר השופט. "וכמובן שזה בלתי חוקתי"
מערכה רחבה נגד פעילי קמפוסים
ח'ליל היה הפעיל הבולט הראשון שנעצר על ידי ממשל טראמפ שהשיק מערכה נגד מה שהוא כינה אנטישמיות בקמפוסי מכללות. הוא נעצר בניו יורק במרץ והועבר למרכז מעצר של רשות הגירה והמכס בלואיזיאנה.
הצו של השופט לשחרר את ח'ליל בערבות מסמן את הכישלון האחרון לממשל טראמפ בהתחייבותו למעצר ולגרש מי שהוא כינה סטודנטים "פרו-ג'יהאדיסטים", כאשר בתי משפט פדרליים מנחילים סדרה של תבוסות לממשל בשבועות האחרונים.
שחרורים נוספים של פעילים
אחד אחרי השני, הסטודנטים והחוקרים שנעצרו שוחררו כאשר שופטים פקפקו בנימוק שהציעו התובעים למעצריהם. עורכי הדין של הנעצרים אמרו שהמעצרים שלהם הם צורה של תגמול בלתי חוקתי על הפעילות שלהם בהתנגדות למלחמה בעזה.
אלה ששוחררו בשבועות האחרונים כוללים את רומייסה אוזטורק, סטודנטית לתארים מתקדמים טורקייה שנתפסה על ידי סוכנים פדרליים רעולי פנים מחוץ לדירתה; מוחסן מהדווי, סטודנט פלסטיני שנעצר בראיון האזרחות שלו; ובאדאר חאן סורי, חוקר הודי מאוניברסיטת ג'ורג'טאון שנתפס מחוץ לביתו בווירג'יניה.
תגובות אקדמיות וחוקתיות
בתי משפט פדרליים "דחו באופן אחיד את המאמצים של ממשל טראמפ לעצור סטודנטים בינלאומיים ובעלי גרין קארד על בסיס המחאה שלהם", אמרה אלורה מוכרג'י, פרופסור למשפטים באוניברסיטת קולומביה. "יחד, אמרה מוכרג'י, הפסיקות שולחות מסר ברור שהממשל לא צריך לחטוף מפגינים שלווים ואלה שכותבים מאמרי דעה."
בסיס משפטי רעוע למעצר
ח'ליל נעצר הרבה יותר זמן מכל סטודנט אחר ולא הואשם בשום פשע. במקום זאת, הפקידים הסתמכו בתחילה על הוראה לא ברורה של חוק הגירה כדי לעצור אותו ולהתחיל הליכי גירוש.
ההוראה מאפשרת לשר החוץ לקבוע שנוכחותו של לא-אזרח במדינה תפגע באינטרס מדיניות חוץ. במרץ, שר החוץ מרקו רוביו אמר שהשתתפותו של ח'ליל ב"הפגנות אנטישמיות" טיפחה "סביבה עוינת לסטודנטים יהודים" וערערה את מדיניות החוץ של ארה"ב.
בחודש שעבר, פארביאץ מצא שהוראת חוק הגירה שצוטטה על ידי רוביו כנראה בלתי חוקתית בגלל העמימות שלה, ובשבוע שעבר, פארביאץ חסם את ממשל טראמפ מלהמשיך לעצור את ח'ליל מטעמי מדיניות חוץ.
מעצרים בעילות חדשות ודחייתן
עם זאת, התובעים אמרו לאחר מכן שהם עוצרים את ח'ליל על בסיס נימוק שונה, כלומר הטענה שלהם שהוא השמיט מידע בבקשתו לתושבות קבועה. עורכי הדין שלו מכחישים את הטענה הזו. פארביאץ גם ציין בעבר שהממשל "כמעט אף פעם" לא עוצר מהגרים אך ורק על הבסיס הזה.
תגובת הממשל: "שופט לא ישר"
טרישיה מקלוקלין, עוזרת השר לעניינים ציבוריים במשרד ביטחון המולדת, כינתה את פארביאץ "שופט מחוזי לא ישר" ואמרה שפסיקת יום שישי הייתה "עוד דוגמה לכמה שחברים בענף השיפוטי יצאו משליטה ומערערים את הביטחון הלאומי."
"ממשל טראמפ פעל בתוך הסמכות הסטטוטורית והחוקתית שלו לכלואאת ח'ליל," אמרה מקלוקלין בהצהרה, והוסיפה שהיא מצפה שבית משפט גבוה יותר יצדיק את העמדה הזו.
רקע אישי ופעילות
ח'ליל נולד וגדל במחנה פליטים בסוריה והלך למכללה בלבנון. הוא ואשתו עברו לארה"ב ב-2023 כדי להתחיל את לימודי התואר המתקדם שלו בקולומביה. באותו סתיו פרצו מחאות על מלחמת ישראל-עזה.
ח'ליל היה מנהיג בולט במחאות מבלי להסוות את זהותו. בעוד הנשיא דונלד טראמפ כינה אותו "סטודנט זר רדיקלי פרו-חמאס," הממשל לא הגיש ראיות במקרה כדי לגבות את הטענות האלה.
במקום זאת, חברים ועמיתים תיארו את ח'ליל כמישהו שהפיג מתיחות ופעל כמתווך בין מפגינים סטודנטים לבין ההנהלה של האוניברסיטה. כמה סטודנטים יהודים בקולומביה כתבו מכתבים לבית המשפט המעידים על מחויבותו לאי-אלימות ולדיאלוג.