בעוד המלחמה בין איראן לישראל מתעצמת ומגיעה לממדים חדשים, סוריה ממשיכה לשמור על שתיקה רשמית. אף שטילים משוגרים משני הצדדים חולפים תדיר בשמי המדינה, בעיקר באזור דמשק, ממשלתו של הנשיא אחמד א-שרע טרם פרסמה כל עמדה ברורה. כלי התקשורת הממלכתיים מסתפקים בהתייחסויות מעורפלות על "החשיבות שבשמירה על הריבונות הסורית", מבלי לנקוט קו חד משמעי כלפי הלחימה או המעורבים בה.
פרשנים מדיניים מעריכים כי שתיקתה של סוריה נובעת לא מאסטרטגיה מתוחכמת, אלא מהיעדר ברירה. פרופ' סמיר עבדאללה מאוניברסיטת דמשק הסביר ל-The Media Line: "לאחר יותר מעשור של מלחמת אזרחים, הכלכלה הסורית מדולדלת והצבא תשוש. סוריה לא יכולה להרשות לעצמה הרפתקה צבאית נוספת – גם אם בעלי בריתה לוחצים עליה". לדבריו, דמשק מנסה לאזן בין מחויבותה לאיראן לבין הרצון להימנע מהפיכתה למטרה מרכזית בתקיפות ישראליות, לנוכח חולשת מערך ההגנה האווירית שלה.
נשיא סוריה החדש, אל-ג'ולאני
מקור דיפלומטי מערבי בביירות הוסיף כי רוסיה מפעילה לחץ ישיר על סוריה להימנע מהתערבות. "מוסקבה הזהירה את דמשק מפני מעורבות גלויה או פתיחת שטחה לשימוש נגד ישראל, כדי למנוע הידרדרות בלתי נשלטת שתסכן גם את הנוכחות הרוסית במדינה", אמר המקור בהתייחס לבסיס חימיימים שבלטקיה שבו פועלים כוחות רוסיים.
גם ברמה הפנימית, המשטר חושש מהשלכות על הציבור הסורי. בעיצומו של משבר כלכלי עמוק, מחסור בדלק ואינפלציה חמורה, כל חבירה לעימות גלוי עלולה להצית גל מחאה חדש – במיוחד באזורים כמו דרעא, סווידא והחוף, שכבר חוו התקוממויות מקומיות. "אפילו מעורבות סמלית עלולה לערער את היציבות", הזהיר הפרשן אחמד אל-חטיב.
גורם ממשלתי שהתראיין בעילום שם סיכם את עמדת דמשק: "סוריה תומכת בזכותה של כל מדינה להגן על עצמה ורואה במה שקורה תוצאה ישירה של מדיניות ישראל לאורך השנים. אך באותה נשימה, איננו מוכנים לשלם את המחיר על עימות שלא נוגע ישירות לביטחוננו. אנחנו שומרים על ריבונותנו, לא נשתף פעולה עם אף צד – אך גם לא שוכחים את תרומתה השלילית של איראן למצב בסוריה".
לצד שתיקה זו, דו"חות מערביים מעלים אפשרות להבנות לא רשמיות בין ישראל לסוריה בתיווך רוסיה, שנועדו למנוע החמרה. בשלב זה, אין לכך אישור רשמי. אך דבר אחד ברור: סוריה מנסה להישאר מחוץ לקו האש – גם אם הלחימה כבר חולפת מעל ראשה מדי לילה. השאלה היא כמה זמן תוכל להחזיק באסטרטגיית ההימנעות הזו לפני שתיאלץ לבחור צד.