המיליארדר אילון מאסק הודיע השבוע כי בכוונתו לצמצם משמעותית את תרומתו לקמפיינים פוליטיים בעתיד - לאחר שבשנה החולפת הוציא כמעט 300 מיליון דולר על תמיכה בנשיא דונלד טראמפ ובמפלגה הרפובליקנית.
בהופעה בפורום הכלכלי של קטאר ביום שלישי, אמר מאסק בן ה-53: "בכל הנוגע להוצאות פוליטיות, אני הולך לעשות הרבה פחות". כשנשאל מדוע, השיב בפשטות: "אני חושב שעשיתי מספיק".
אילון מאסק לוקח צעד אחורה מהפוליטיקה
לפי פורבס, הונו של מאסק מוערך כיום בכ-420 מיליארד דולר. במהלך קמפיין הבחירות של 2024, הוא השקיע לפחות 290 מיליון דולר בניסיון להביא לבחירתו מחדש של טראמפ ולתמיכה במועמדים רפובליקנים לקונגרס. בנוסף, בתחילת השנה הנוכחית השקיע יותר מ-20 מיליון דולר במועמד שמרן בבחירות לבית המשפט העליון של ויסקונסין – מה שהפך את המרוץ לתפקיד שיפוטי היקר ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית. למרות ההשקעה הכבדה, המועמד הליברלי ניצח בקלות במדינה שרק חמישה חודשים קודם לכן נשלטה על ידי טראמפ.
ההכרזה של מאסק על הפסקת המעורבות הפוליטית מגיעה לאחר שבתקופה האחרונה הוא צמצם את חלקו בעבודת סוכנות הממשל לייעול ממשלתי (DOGE) – גוף שבראשו עמד ונחשב לאחד ממנועי קיצוץ התקציבים בממשל טראמפ. תפקידו הבכיר בסוכנות הפך אותו למטרה נוחה לביקורת מצד דמוקרטים.
עם זאת, מאסק דחה את הרעיון שהביקורת הציבורית היא שגרמה לו לסגת. לדבריו, "אם אראה סיבה לתרום פוליטית בעתיד – אעשה זאת. כרגע אני לא רואה סיבה".
לפי דיווחים, גם בכירים רפובליקנים ביקשו ממאסק לעבור לתפקיד פחות בולט בצמרת הממשל, ולא להופיע תדיר לצד הנשיא טראמפ וסגנו ג'יי.די. ואנס. הסנאטור ג'ים ג'סטיס תיאר זאת כ"תיקון מסלול", והוסיף: "התקרבנו יותר מדי לגדר. כיסחנו רחוק מדי. עכשיו אנחנו מתאימים את עצמנו מחדש".
למרות הביקורת, ג'סטיס הבהיר כי הוא רואה במאסק "פטריוט" שתרם רבות. לפי סקר משותף של ABC, הוושינגטון פוסט ואיפסוס שפורסם לאחרונה, רק 35% מהאמריקנים הביעו שביעות רצון מתפקודו של מאסק בממשל טראמפ, לעומת 57% שלא היו מרוצים.
מקור בבית הלבן ניסה לצמצם את משמעות ההחלטה, ואמר לרויטרס כי מאסק עדיין "מחויב באופן מלא" לנשיא טראמפ ולמפלגה הרפובליקנית.