דוח נוקב של משרד המפקח הכללי של הפנטגון שפורסם השבוע מטיל צל כבד על מבצע הסיוע ההומניטרי של ממשל ביידן בעזה, שעלה למשלם המיסים האמריקאי עשרות מיליוני דולרים, גבה את חייו של חייל אמריקאי, והותיר עשרות פצועים מקרב כוחות הצבא.
הדוח חושף שורת כשלים חמורים בתכנון, בהכשרה ובתיאום בין זרועות הצבא האמריקאי במהלך מה שכונה 'מבצע נחמת נפטון' – פרויקט הרציף הצף בעזה, שנועד לאפשר העברת סיוע הומניטרי לרצועה הנתונה לשליטת חמאס.
הרציף הצף שנבנה בעזה על ידי הממשל האמריקאי תחת ביידן
הנשיא ג'ו ביידן הכריז על הפרויקט במהלך נאום מצב האומה בפברואר 2024, בניסיון להראות מחויבות לסיוע לפלסטינים מול לחץ גובר משמאל על רקע המלחמה בין ישראל לחמאס. אולם על אף הצהרות גדולות ורצון טוב, הרציף תפקד בפועל במשך 20 יום בלבד לפני שפורק ביולי. במהלכם, הצליחו כוחות הסיוע להעביר פחות משליש מכמות המזון שתוכננה – עבור כ-450 אלף פלסטינים בלבד, לעומת היעד המקורי של 1.5 מיליון.
לפי הדוח, הצבא והצי האמריקאי לא היו ערוכים כראוי למשימה. הציוד שהוקצה סבל מתקלות, כוחות לא קיבלו הכשרה מספקת, והפערים בין המערכות השונות הובילו לנזקים חמורים. לא פחות מ-27 כלי שיט וציוד אחר ניזוקו, בעלות מוערכת של לפחות 31 מיליון דולר. הליקויים הללו, ציינו בכירים בצבא, גם יצרו סיכון ביטחוני בתקשורת ובתפקוד בשטח.
במהלך המבצע, דווח על 62 פציעות בקרב אנשי שירות אמריקאים, אם כי לא בכל המקרים היה ברור אם הפציעות התרחשו במסגרת המבצע או נבעו ממצבים רפואיים קודמים. סמל קוואנדריוס דיוון סטנלי, בן 23, נפצע באירוע שאינו קרבי במאי, ונפטר באוקטובר לאחר טיפול ממושך.
הדוח מצטרף לביקורת מוקדמת מצד סוכנות USAID, שכבר באוגוסט 2024 התריעה שהפרויקט קודם בניגוד להמלצות אנשי סיוע מנוסים. גם הפעם, בבית הלבן בחרו שלא להגיב לפרסום.