רוברט פ. קנדי ג'וניור הוציא אזהרה חמורה לציבור הבוחרים האמריקאי בנוגע למצב הגיאופוליטי העולמי, וטען כי "הצבעה לקמלה האריס היא הצבעה למלחמה גרעינית".
החששות גוברים לגבי האפשרות שכל אחד מהסכסוכים בעולם עלול להסלים לעימות גרעיני, בעקבות הצהרות של דמויות מפתח רוסיות בנוגע לתמיכה המערבית באוקראינה, המצב הפוליטי המידרדר במזרח התיכון, במרחב האינדו-פסיפי ובחצי האי הקוריאני.
RFK ג'וניור, שהשעה את מסע הבחירות שלו לנשיאות בסוף אוגוסט לפני שהביע תמיכה רשמית במועמדותו דונלד טראמפ, השמיע את ההערות הללו בסרטון שפורסם בחשבון ה-X שלו ביום חמישי.
הוא ביסס את טענתו על התמיכה האחרונה של האריס על ידי סגן הנשיא לשעבר דיק צ'ייני, שלדברי RFK ג'וניור "שיקר כדי להתחיל מלחמה", בהתייחסו לפלישה לעיראק ב-2003, שהתבססה בחלקה הגדול על האמונה שנשיא עיראק סדאם חוסיין מחזיק בנשק להשמדה המונית.
קנדי ג'וניור | צילום: AP
צ'ייני, אמר RFK ג'וניור, מייצג פלג במערכות הצבאיות והמודיעיניות של ארה"ב ש"רוצות מלחמה", ובמיוחד מלחמה עם רוסיה בנוגע לאוקראינה.
"ההערות התוקפניות והעוינות של האריס כלפי רוסיה במהלך נאום הקבלה שלה בוועידה הדמוקרטית היו מדאיגות במיוחד", המשיך. "המילים הללו הוכיחו שהיא תהיה קורבן מושלם, בובה בידי הפלג הצבאי-מודיעיני שרוצה את המלחמה הזו".
במהלך הלילה האחרון של הוועידה הדמוקרטית הלאומית ב-22 באוגוסט, האריס אמרה שטראמפ "עודד את פוטין לפלוש לבעלות בריתנו".
טראמפ מצידו האשים את ממשל ביידן-האריס, שתחת שלטונם החלה המלחמה, ואמר שהוא ינהל משא ומתן עם נשיא רוסיה כדי לסיים את המלחמה באוקראינה.
"אם JFK היה חי היום, הוא היה עומד זה לצד זה עם הנשיא טראמפ בסוגיה זו", הוסיף RFK ג'וניור.
If you want to avoid nuclear war, I strongly urge you to vote for Donald Trump. In fact, I would go so far as to say that a vote for Kamala Harris is a vote for nuclear war. pic.twitter.com/HC4smGEgZ7
— Robert F. Kennedy Jr (@RobertKennedyJr) October 24, 2024
מה אמר הפנטגון על מלחמה גרעינית
בתחילת אוגוסט, בכיר הפנטגון ויפין נאראנג הזהיר כי ארה"ב מצאה את עצמה ב"לא פחות מעידן גרעיני חדש", המאופיין ב"תמהיל חסר תקדים של מספר מאתגרים גרעיניים רוויזיוניסטיים שאינם מעוניינים במאמצי בקרת נשק או הפחתת סיכונים".
נאראנג ציין את רוסיה כמאתגרת גרעינית מרכזית, שלדבריו "ממשיכה לאיים בהסלמה גרעינית בפלישתה המתמשכת לאוקראינה", והם מפתחים "מאגר של נשק גרעיני בעל תפוקה נמוכה יותר, שאינו מוגבל על ידי אמנות".
בנוסף לרוסיה, נאראנג התייחס לאיומים הגרעיניים שמציבות סין וצפון קוריאה, וכן ל"שותפות הגוברת" בין שלוש המדינות הללו.
"כל אחד מהאתגרים הגרעיניים הללו היה מרתיע כשלעצמו, אבל הסימולטניות והשיתוף הפעולה הגובר והראיות לקנוניה ביניהם הם חסרי תקדים", אמר, "מאלצים אותנו לחשוב בדרכים חדשות וזהירות על אתגרים, כמו דינמיקת הסלמה והרתעת תוקפנות אופורטוניסטית בעידן הגרעיני החדש הזה".
מה אמר ולדימיר פוטין על מלחמה גרעינית
רוסיה הגבירה את האיומים, הן המרומזים והן המפורשים, לגבי עימות גרעיני עם המערב בשל תמיכתו המתמשכת באוקראינה.
חברי האליטה בקרמלין, כולל שר החוץ סרגיי לברוב והנשיא לשעבר דמיטרי מדבדב, הוציאו אזהרות תכופות שמעורבותן של אירופה וארה"ב בסכסוך היא "מיזם התאבדות", ושהשימוש במאגר הגרעיני של המדינה הוא "עדיין אפשרות".
אזהרות אלו קיבלו משמעות מוגברת על ידי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, שבסוף ספטמבר הודיע כי המדינה שוקלת לעדכן את ההנחיות שלה לגבי השימוש בנשק גרעיני.
הפרמטרים המעודכנים הללו לפעולה, אמר הנשיא, יראו במוסקבה כל "תוקפנות נגד רוסיה מצד כל מדינה לא גרעינית, אך עם השתתפות או תמיכה של מדינה גרעינית, כהתקפה משותפת שלהם על הפדרציה הרוסית". זה, אמר פוטין, וכן כל התקפה "מסיבית" של טילים, מטוסים או כטב"מים על שטח רוסיה, יצדיקו תגובה גרעינית.
לרוסיה יש את מאגר הנשק הגרעיני הגדול בעולם, על פי מחקר ממכון השלום הבינלאומי בשטוקהולם, עם 4,380 ראשי נפץ, בעוד שלארה"ב יש 3,708 ראשי נפץ, נכון לינואר.
אזהרות גרעיניות של סין
סין הייתה הרבה פחות תוקפנית בהתנהלותה הגרעינית, והוציאה אזהרות משלה לגבי ההשלכות ההרסניות של מלחמה גרעינית אפשרית.
ב-10 באוקטובר, סון שיאובו, מנהל כללי של מחלקת בקרת הנשק במשרד החוץ הסיני, דחק במדינות בעלות נשק גרעיני להתחייב לאמנה על "אי-שימוש ראשון הדדי", במהלך דיון בוועדה הראשונה של העצרת הכללית ה-79 של האו"ם בניו יורק.
סון גם קרא ל"איסור מוחלט והשמדה יסודית" של מאגרים גרעיניים, וחזר על תמיכת בייג'ינג בעולם נקי מנשק גרעיני.
דבריו הדהדו על ידי דוברת משרד החוץ מאו נינג באמצע אוקטובר, שאמרה כי דוקטרינת אי-השימוש הראשון הפכה ל"קונצנזוס וקדימות חשובים" בבקרת נשק עולמית.