הפנטגון שלח אנשי צבא אמריקאים אל אוקראינה, במטרה שיעקבו מקרוב אחר הנשק והציוד בשווי מיליארדי הדולרים ששלחה וושינגטון לקייב, ויוודאו שנעשה בהם שימוש כראוי.
(צילום: AP)
הבדיקות ישמשו למעשה את משרד ההגנה ומזכירות המדינה כדי לעקוב אחר אמצעי לחימה שסופקו על ידי ארה"ב, ולהבטיח שהסיוע הצבאי בשווי יותר מ-18 מיליארד הדולרים שנשלח מוושינגטון לא מגיע לידיים הלא נכונות - כך אמר דובר חיל האוויר של הפנטגון, הגנרל פטריק ריידר.
הוא הדגיש: "אין לנו שום אינדיקציה שהייתה איזשהו סוג של הפצה בלתי חוקית של היכולות שסיפקנו לאוקראינים, שנמצאים בשימוש יעיל בשדה הקרב", אמר ריידר, והוסיף כי חברי השירות האמריקאי שהוצאו לשטח נשמרים "רחוק מכל סוג של פעולה חזיתית".
על פי פקיד בכיר בפנטגון, "היו כבר כמה בדיקות כאלה", והאוקראינים היו "שקופים מאוד" ושיתפו פעולה בבדיקות.
כוחות אוקראינים בוחנים נשק אמריקאי, לפני פלישת רוסיה (צילום: Shutterstock)
נראה שאותם פקחים אמריקאים יהיו אנשי צבא ארה"ב הראשונים שנכנסים מחדש למדינה שבמזרח אירופה מאז שהחלה המלחמה, חוץ מהשומרים הצבאיים המוצבים בשגרירות בקייב. זאת לאחר שכשבועיים לפני שרוסיה פלשה, הפנטגון הורה לפנות את כל הכוחות הרשמיים שלה מאוקראינה.
הבדיקות עצמן מגיעות לאחר שרוסיה וכמה גורמים רפובליקנים בקונגרס טענו כי ייתכן שנשק וציוד צבאי שנשלח לאוקראינה הגיע לשוק השחור.
ממשל ביידן דוחה את הטענות הללו על סף, אך כדי שיהיו לו הוכחות אמיתיות הוא החליט לשלוח את הצוותים למדינה. פקיד ההגנה הדגיש שוב כי ארה"ב לא ראתה שום עדות לנשק שהועבר לשוק השחור או שבוצע בו שימוש בלתי הולם, אך אמר כי וושינגטון עדיין מודעת לסיכונים הללו ונוקטת מאמצים כדי למנוע זאת.
וכאשר וושינגטון סומכת לחלוטין על אוקראינה, היא חוששת מאוד שרוסיה תהיה זו שתנצל לרעה את המצב ותשתלט על כלי נשק אמריקאים. "רוסיה כנראה תשתמש בכלי הנשק האלה כדי לפתח אמצעי נגד, תעמולה או לביצוע פעולות".