ישראל וארה"ב יפרסמו ביום חמישי הצהרה משותפת על עתיד היחסים הדו-צדדיים ביניהם, כך מסר שעות לפני הביקור המתוקשר של נשיא ארה"ב גורם ישראלי בכיר.
ההצהרה תפורסם לציבור לאחר הפגישה ביום חמישי במלון הוולדורף אסוטריה בירושלים בין ראש הממשלה יאיר לפיד לנשיא ארה"ב ג'ו ביידן.
המסמך, שכותרתו "הצהרת ירושלים על השותפות האסטרטגית של ארה"ב-ישראל", מהווה "הצהרה היסטורית... שמראה את האופי הייחודי של מה שיש בין מדינותינו", אמר הפקיד הישראלי הבכיר שהוסיף - "זוהי פלטפורמה לשיתוף פעולה בשנים הקרובות, וביטוי חזק לחיוניות היחסים בין ישראל לארה"ב".
המסמך יעניק התייחסות ישירה גם לתוכנית הגרעין האיראנית, המחייבת את שתי המדינות "להשתמש בכל מרכיבי הכוח הלאומי" כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני.
עוד הוא מדגיש את המחויבות הבלתי ניתנת לשבירה של ארה"ב לביטחונה וליתרון הצבאי האיכותי של ישראל. איראן גם צפויה לעלות כנושא מרכזי לדיונים בכל פגישה בין הנשיא ביידן למנהיגים הישראלים על רקע חתימה על המסמך.
"אנו אסירי תודה והערכה כלפי הגישה שהממשל נקט בחודשים האחרונים", אמר הבכיר מירושלים שהצביע על ההחלטה שלא להסיר את חיל משמרות המהפכה האיראני מרשימת קבוצות הטרור הזרות בארה"ב.
היתה זו דרישה שאיראן התעקשה עליה במהלך המשא ומתן על הסכם הגרעין, ושארה"ב סירבה לה.
נכון לעתה נראה שלממשל האמריקאי יש אינטרס מובהק בחתימה על הסכם בילטארלי שכזה לאור ההתחזקות המערכתית של סין במזרח התיכון.
מנגד לישראל בעלת בריתה הותיקה של וושינגטון באזור (לצד ירדן) אינטרס משלה לתחזק את הקשרים הטכנולוגיים והביטחוניים עם המדינה בעלת הצבא החזק בתבל.
ביום חמישי בבוקר יקיים ביידן פגישה עם ראש הממשלה לפיד בנוכחות ראש הממשלה החליפי נפתלי בנט.
בתום הפגישה ימסרו לפיד וביידן הצהרות לעיתונות - אך ככל הנראה מסיבת העיתונאים תהיה פתוחה לשאלות מעטות - אם בכלל, כנהוג במהלך ביקורים מחוץ לארצות הברית של הנשיא ביידן.
בנט אשר פגש כאמור את ביידן פעמיים במהלך שנתו כראש הממשלה יהיה נוכח בחלקים מן הפגישה הראשונה בין לפיד וביידן.
במקביל צפוי ביידן לפגוש את יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו ככל הנראה במסגרת ביקורו בבית הנשיא שיערך מחר בשעות הערב המוקדמות ברחביה.