רוסיה אמרה כי ארה"ב סיפקה "ערבויות בכתב" לכך שהסנקציות שהוטלו על הפלישה לאוקראינה לא ישפיעו על הסכמי אספקת הגרעין שלה עם איראן, מה שעלול לפנות את הדרך לחידוש השיחות להחייאת הסכם הגרעין, ולהעניק לרוסים יד חופשית בהמשך פיתוח התשתית הגרעינית של איראן.
למעשה רוסיה תמשיך לבנות ולעשות כסף מהכשרת המתקנים הגרעינים באיראן, בעוד ארה"ב תהיה מוכנה לכך בתמורה לחזרתה להסכם הגרעין - ישראל? בכלל לא בתמונה.
מעצמות העולם ואיראן השעו כידוע את מאמציהן לשחזר את הסכם הגרעין הגרעיני ביום שישי, על רקע העמקת המתיחות בין הקרמלין לבית הלבן.
עתה דיווח של בלומברג מאשר כי רוסיה עשויה להשתמש בהסכם הגרעין המתגבש עם איראן כדי לשמור על הסחר הגרעיני בשווי מיליארדי דולרים כפרצה דרכה תמשיך לעשות כסף, לפתח את תשתית הגרעין האיראנית, ולהעמיק את אחיזתה בטהרן, וזאת למרות הסנקציות המערביות נגדה בשל פלישתה לאוקראינה, כך לפי דייוויד אולברייט, נשיא המכון למדע וביטחון בינלאומי.
מחקר של אולברייט ושרה בורקהרד המתמקד בחברה הרוסית Rosatom, יצרנית הדלק האטומי הגדולה בעולם, וקשריה עם מתקני הגרעין של איראן בבושהר גילה כי מוסקבה "מגנה על האינטרסים שלה בעסקת הגרעין כדי להרוויח מיליארדי דולרים ממכירת כורים חשמלים לאיראן".
מומחי הגרעין אמרו כי רוסתום "עוסקת כעת בתפיסה בלתי חוקית ובגניבה מתחנת הכוח הגרעינית של אוקראינה זפוריז'יה, תחנת הכור הגרעיני הגדולה באירופה, עם שישה כורים של 1,000 מגה-וואט", אך במקביל נראה כי ארה"ב מתכוונת לוותר על הסנקציות כנגד השותפה המרכזית של איראן בבניית הכורים הגרעיניים בבושהר, כדי להחזיר את רוסיה להסכם הגרעין.
אולברייט אמר כי הערבויות שנתנה ארה"ב לרוסיה כי תוכל להמשיך את עסקי הגרעין שלה עם איראן מעוררות "חששות שרוסיה תקבל ויתור על סנקציות על עסקים רווחיים מאוד"
חלק מהסכם הגרעין עם איראן משנת 2015 שעליו בונה ההסכם החדש מספק שיתוף פעולה מתמשך של כוח גרעיני אזרחי בין רוסיה לאיראן.
רוסתום בנתה את מתקן בושהר בחוף הדרומי של איראן בשנת 2011, וסיפקה לרפובליקה האסלאמית אספקה של דלק, תחזוקה והדרכה הקשורים למתקן.
בנוסף, מוסקבה וטהרן חתמו בעבר על עסקאות לבניית לפחות שני כורים חשמליים חדשים ליד בושהר בשנים 2024 ו-2026.
העבודה על המתקנים הגרעיניים החדשים נמשכת כבר כחמש שנים, והמשך הבנייה, התדלוק, התחזוקה וההכשרה הרלוונטית צפויים להעניק מיליארדים לרוסיה. יש גם קשר ישיר בין פעילותה של רוסתום באיראן לבין פעילותה בתמיכה במאמצים הרוסיים להרוויח ממתקני הגרעין של אוקראינה.
נוכחותם של בכירי Rosatom בתחנת הכוח הגרעינית האוקראינית זפוריז'יה שרוסיה השתלטה עליה לפני שבועיים דווחה ביום ראשון על ידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א).
לפי סבא"א, "אוקראינה הודיעה בעבר שצוותים קבועים המשיכו להפעיל את זפוריז'יה ולבצע את עבודתם השוטפת, אך ההנהלה נמצאת בשליטה של מפקד הכוחות הרוסיים שם. בעדכון של היום, הרגולטור אמר כי נמסר לו על ידי אנשי האתר שלפחות 11 נציגים של החברה הרוסית נכחו שם גם הם, מבלי להפריע לתפעול המתקנים הגרעיניים". מנכ"ל סבא"א, רפאל גרוסי, הדגיש שוב ושוב כי המצב הנוכחי סותר את אחד משבעת עמודי התווך ההכרחיים של הסוכנויות: שצוות התפעול "חייב להיות מסוגל למלא את חובות הבטיחות והביטחון שלהם ולהיות בעל יכולת לקבל החלטות ללא לחץ מיותר".
כוחות רוסים השתלטו גם על המפעל הגרעיני האוקראיני שהופסק בצ'רנוביל, שם אוקראינה אמרה שהצוות המקומי שלה מוחזק כבן ערובה וכי רוסיה קטעה שוב ושוב את הכוח המשמש לקירור חומר רדיואקטיבי שנותר במקום.
אולברייט אמר כי ארה"ב חייבת לחשוף בפומבי אם תאפשר לרוסתום לקבל ויתור על סנקציות כדי למכור לאיראן את כורי הכוח הגרעיניים המכונים בושהר 2 ו-3, כאשר "הבנייה לבדה מייצגת כ-10 מיליארד דולר של עסקים למפעל. אם זו התוכנית, ראוי לציבור לדעת".
הוא אמר ש"עדיף בהרבה להטיל סנקציות על רוסתום על פעילותה באוקראינה ולא לאפשר חריגות מהסכם הגרעין עבור כורי בושהר", אך ייתכן שוושינגטון כבר בפינה בהתבסס על רצונה בעסקת גרעין חדשה.