הנשיא ג'ו ביידן צפוי לקיים שיחת טלפון עם עמיתו הסיני שי ג'ינפינג ביום שישי על מה שהבית הלבן תיאר כ"ניהול התחרות בין שתי המדינות שלנו, כמו גם המלחמה של רוסיה נגד אוקראינה ונושאים אחרים".
התפתחות זו מגיעה ימים לאחר שוושינגטון האשימה את בייג'ין ומוסקבה בחיפוש אחר שיתוף פעולה סודי בפלישה לאוקראינה, במיוחד בנושאי התחמקות מסנקציות.
במקביל, עיתון הבילד הגרמני מדווח בידיעה סנסציונית כי שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב היה בדרכו לבייג'ין אמש בשעות הלילה, ובאופן פתאומי מטוסו חזר למוסקבה, עתה לא ברור אם פוטין עצמו הורה להחזיר את לברוב או שמא הסינים עצמם קיבלו רגליים קרות בשל איומי וושינגטון.
הדברים באים על רקע מספר דיווחים בתקשורת האמריקאית המבוססים על דבריהם של "פקידים בכירים" שאמרו כי רוסיה ביקשה רשמית מסין לספק נשק לפעולות הקרמלין באוקראינה.
Lavrov was halfway to Beijing last night when his plane turned around abruptly and returned to Moscow @BILD reports. Unclear if Putin called him back or Chinese side got cold feet https://t.co/f9cCJBVSfY
— Noah Barkin (@noahbarkin) March 17, 2022
במקביל, מזכירת העיתונות האמריקנית, ג'ן פסאקי, תיארה את השיחה המתוכננת של שי וביידן כ"חלק מהמאמצים המתמשכים שלנו לשמור על קווי תקשורת פתוחים בין ארצות הברית לרפובליקה העממית של סין".
מוקדם יותר השבוע, היועץ לביטחון לאומי של ביידן, ג'ייק סאליבן, השתתף בפגישה שארכה כ-7 שעות ברומא עם בכירים סינים בה נודע שבייג'ין הוזהרה מפני "השלכות" אם היא תעזור לרוסיה בכל דרך כלכלית או צבאית בנוגע לאוקראינה. סאליבן העביר איום של "השלכות והשלכות פוטנציאליות אחרות" לבייג'ין והביע את "הדאגות העמוקות" של וושינגטון. סין מצידה, טענה כי מעולם לא היתה אינטרקציה על שיתוף פעולה צבאי בין רוסיה ובינה בנושא הפלישה לאוקראינה, במיוחד לא בנושאי משלוחי הנשק.
כמו כן סין אישררה את "ידידותה" עם אוקראינה, ונשבעה שלעולם לא תסייעה בתקיפתה, כך לפי בלומברג אשר דיווח כי השגריר הסיני באוקראיני, פאן שיאנרונג, אמר למושל לבוב, מקסים קוז'יצקי, במהלך פגישה שהתקיימה בין השניים ביום שני כי סין היא "מדינה ידידותית לעם האוקראיני" ולעולם לא תתקוף את אוקראינה". שגריר סין שיבח את הכוח והאחדות שהפגין העם האוקראיני, בהתייחסות לכאורה למאמציו להתנגד לפלישה המתמשכת של רוסיה.
הפעם האחרונה שבה ביידן ושי דיברו ביניהם הייתה במהלך הפסגה הווירטואלית בת שלוש וחצי השעות שנערכה בנובמבר האחרון, לפי הדיווחים הפגישה לא הביאה לפריצת דרך כלשהי ביחסים בין המדינות כך על פי הצהרות משני הצדדים.