לאחר שבועות של צניחה, מספר המאומתים עם קורונה נמצא בעלייה חדה – מה שמעורר את החשש מהתפרצות קיצונית לאור ההקלות הרבות בהגבלות, כמו גם תת-הווריאנט ל האומיקרון, ה-BA.2, שנחשב לגרסה המדבקת ביותר של הנגיף.
(צילום: Shutterstock)
על פי דו"ח המצב האחרון של ארגון הבריאות העולמי, ה-WHO, המספר העולמי של מקרים שבועיים חדשים גדל ב-8 אחוזים בשבוע, והסתכם בלמעלה מ-11 מיליון מאומתים. המוקדים העיקריים הם בצרפת, גרמניה, הולנד, כמו גם קוריאה ווייאטנם.
"העליות הללו נרשמות למרות הפחתות בבדיקות במדינות מסוימות, מה שאומר המקרים שאנחנו רואים הם רק קצה הקרחון", אמר יו"ר ה-WHO, תאודורס אדהנום גברה-יסוס, בסיבת עיתונאים שנערכה ביום רביעי.
מדינות מסוימות, כמו סין, מתמודדות כעת עם ההתפרצות הראשונה שלהם עם האומיקרון, בעוד שמדינות אחרות, כמו באירופה, רואות עלייה בתת-ווריאנט שקיבל את הכינוי "האומיקרון החמקני", אשר נחשב למדבק ביותר.
"כל מדינה מתמודדת עם מצב אחר ועם אתגרים שונים, אבל המגפה לא הסתיימה", אמר יו"ר ארגון הבריאות העולמי.
יו"ר ה-WHO (צילום: Shutterstock)
החדשות הטובות לגבי התת-ווריאנט החדש, הן שהחיסונים ורוב הטיפולים פועלים ביעילות באותה מידה כמו נגד זן האומיקרון המקורי. כמו כן, מחקרים העלו כי מי שנדבק בעבר באומיקרון, עשוי להיות עם הגנה מפני הגרסה החדשה שלו. כמו כן, נראה כי ה"אומיקרון החמקני" לא גורם למחלה חמורה יותר.
ועדיין, קצב ההדבקה מדאיג מאוד את גורמי הרפואה. ה-WHO ציין כי ב-30 הימים האחרונים, 99.9% מכל המאומתים החדשים הובחנו עם האומיקרון – ומתוכם, 75% היו עם התת-ווריאנט שלו.
ראש הצוות הטכני של ארגון הבריאות העולמי, מריה ואן קרכוב, אמרה כי "אנחנו רואים עלייה במקרי ה-BA.2. עם זאת, כמות הבדיקות ברחבי העולם יורדת באופן משמעותי. אז היכולת שלנו לעקוב אחר הנגיף הזה נפגעת, מכיוון שהבדיקות מצטמצמות, וזה פוגע במעקב אחר הרצף".
הירידה המשמעותית בבדיקות ברחבי העולם מגיעה כאשר מדינות רבות מעבירות הקלות, בין אם סיום חובת מסכות ומרחק פיזי, ואף חזרה מוחלטת לשגרה של לפני התפרצות המגפה.
ארצות הברית רואה עלייה במקרי ה-BA.2, וכבר כמעט 40 אחוזים מאתרי ניטור השפכים ברחבי המדינה – דרך מאוד יעילה לאתר מוקדי זיהום – זיהו עליות ברמות הקורונה.
ביום שלישי, פקידי ממשל ביידן הגישו בקשה לקונגרס למימון נוסף לטיפול בקורונה, כאשר רוב התקציב מתמקד כעת על עזרה לאוקראינה. אך גורמים בכירים אמרו כי ללא כספים נוספים עבור המאבק במגפה, יכולת הבדיקה והטיפול תיפגע באופן אנוש.