פייזר הודיעה ביום שני כי היא תמשיך לספק תרופות לרוסיה, זאת על אף התנגדותה הנחרצת לפלישה של המדינה אל אוקראינה.
פייזר (צילום: Shutterstock)
ענקית התרופות, שבסיסה בארצות הברית, אמרה כי יישום "הפסקה מרצון בזרימת התרופות שלנו לרוסיה, תהיה הפרה ישירה של העיקרון הבסיסי שלנו, שהוא לשים את החולים במקום הראשון".
לדבריהם, עצירת אספקת תרופות קריטיות, כמו נגד סרטן או טיפולים קרדיווסקולריים, תגרום ל"סבל משמעותי בקרב המטופלים ואובדן חיי אדם אפשרי, במיוחד בקרב ילדים וקשישים".
עם זאת, החברה עדיין תשנה את אופן העסקים ברוסיה כדי להראות את תמיכתה באוקראינה. "פייזר עומדת לצד הקהילה הגלובלית המאוחדת במגזר הציבורי, הפרטי וגם האזרחי, בהתנגדות למלחמה הרוסית באוקראינה ולמצב האכזרי שהיא יצרה", מסרה פייזר.
כצעד תמיכה, ענקית התרופות תתרום את כל הרווחים מחברת הבת הרוסית שלה למטרות שיתמכו באוקראינים.
כמו כן, אמנם לפייזר אין אתרי ייצור ברוסיה, אך היא מתכננת להפסיק את כל ההשקעות המתוכננות עם ספקים מקומיים, "שנועדו לבנות כושר ייצור במדינה". החברה גם תפסיק ליזום ניסויים קליניים חדשים ברוסיה, ותפסיק את מאמצי הגיוס לניסויים קליניים מתמשכים במדינה.
פייזר מתכננת לעבוד עם הרגולטורים, כולל מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA), "כדי להעביר את כל הניסויים הקליניים המתמשכים לאתרים חלופיים מחוץ לרוסיה". בינתיים, פייזר אומרת שהיא עדיין תספק תרופות נחוצות לחולים שכבר נרשמו לניסויים הללו.
"ההחלטות הללו מתיישבות עם הערך שבו המטופל במקום הראשון, ומבטיחות שכל דולר של רווח שמקורו מרוסיה – יחזק את אוקראינה ואנשיה כאשר הם ממשיכים להגן בגבורה על האומה שלהם ועל החופש מהמתקפה הבלתי מוצדקת הזו".
עניין החיסונים בפרט ותרופות בכלל, אשר משמשים ככלי דיפלומטי, עומד במרכז שאלה אתית – האם להמשיך עסקים כרגיל עם מוסקבה אשר לדעת הרוב המוחלט מפרה זכויות אדם, או למנוע מתושבי רוסיה טיפולים מצילי חיים.
לפני כשבוע, המדינה ליטא החליטה לבטל תרומה של כמעט חצי מיליון מנות חיסון פייזר לבנגלדש – לאחר שהאחרונה, יחד עם 34 מדינות נוספות, נמנעה בהצבעה של העצרת הכללית של האו"ם בגנות הפלישה.
עד כה, כמחצית מאוכלוסיית בנגלדש, המונה בסך הכל כ-165 מיליון איש, נחשבת מחוסנת באופן מלא, בין אם על ידי יצרני תרופות מערביים כמו פייזר ומודרנה, או יצרנים סינים.
המהלך של ליטא לבסוף פוגע באוכלוסייה האזרחית, כאשר כ-60 אחוזים ממנה נמצאים מתחת לקו העוני, הרבה יותר מאשר מהממשלה אליה היא אמורה לכוון.