ממשלת ארצות הברית ניסתה לשתף פעולה עם מכון ווהאן לווירולוגיה של סין (WIV) בשנת 2017 לצורך פרויקטים מחקריים הכוללים שותפות בנושא "מוכנות למגפה", אך מאוחר יותר נסוגה, כך מסמכים שפורסמו לאחרונה מראים.
אימייל עם שורת הנושא "Global Virome Project (GVP) Provides China a Platform for International Collaboration" שנשלח ב-2017 מפרט כיצד ארה"ב וסין ישתפו פעולה בפרויקט.
האימייל התקבל כחלק מתביעת חופש המידע בת 92 עמודים של Freedom of Information Act נגד המכון הלאומי לבריאות (NIH). התביעה הוגשה על ידי קבוצת המחקר השמרנית Judicial Watch.
"יהיה חשוב ש[ממשלת ארצות הברית] תישאר מעורבת באופן פעיל בדרכים משמעותיות עם ה-GVP, כדי להבטיח שהאינטרסים של ארה"ב ישתקפו כראוי במאמץ זה, מה שיקל על פיתוחם של אמצעי-נגד נגד איומים עתידיים (מוכנות למגפה). ויאפשר זיהוי מהיר של איומים ויראליים תוך הגדלת היכולת לטפל בהם", נכתב באימייל.
מטרת ה-GVP הייתה, במהלך 10 שנים, "לדגום 63% ממגוון היונקים העולמי", נכתב באימייל. "מחקר כזה יכול להאיץ את הפיתוח של אבחון חדש, טכנולוגיות חיסונים, ואסטרטגיות להפחתת סיכונים נגד משפחות שלמות של מחלות ויראליות מתעוררות". בסיכום דוא"ל מאפריל 2018 נכתב, "ה-NIH היה מממן גדול, יחד עם קרן המדע הלאומית של סין, של מחקר ה-SARS של מכון ווהאן לווירולוגיה".
אימייל נוסף מאפריל 2018 מסביר כיצד חוקרי ומדענים של ווהאן הוכשרו על ידי מדענים אמריקאים.
"בנוסף לסיוע הצרפתי, מומחים ממעבדת P4 הנתמכת על ידי ה-NIH בסניף הרפואי של אוניברסיטת טקסס בגלווסטון, הכשירו טכנאי מעבדת ווהאן בניהול ותחזוקה של מעבדות, אמרו גורמים במכון. מכון ווהאן מתכנן להזמין מדענים ממעבדת גלווסטון לעשות מחקר במעבדה של ווהאן".
האימייל מציין כיצד חוקר ווהאן אחד התמחה במשך שנתיים במעבדת גלווסטון ואילו מדען אחר נשלח למטה ה-CDC באטלנטה למשך שישה חודשים כדי "לעבוד על שפעת".
האימיילים גם מזכירים כיצד לי הונגינג, בשיתוף עם EcoHealth Alliance (ארגון לא ממשלתי בניו יורק שעובד עם אוניברסיטת קליפורניה ושהיה מעורב בתקצוב מחקרים מסוכנים בווהאן תוך שותפות עם ד"ר פאוצ'י) תכנן לבקר בווהאן כדי להיפגש עם שי ז'נגלי" הידועה כ'אשת העטלף'.
ל-EcoHealth Alliance נשלח מכתב ביולי 2020 מה-NIH האמריקני בו ציינה הסוכנות את "חששותיה שווהאן לא עמדה בדרישות הבטיחות, וש-EcoHealth Alliance לא עמדה בהתחייבויותיה לפקח על הפעילויות בווהאן".
המכתב ביקש מ-EcoHealth Alliance לספק שקיפות לגבי עבודתם עם ווהאן, עם זאת כידוע בשלב מאוחר יותר, נחשפו אימיילים בהם נראה כי ד"ר פאוצ'י עצמו היה בקשרים עם מנהל EcoHealth, בניסיון להכחיש כי הנגיף יצא ממעבדת ווהאן..
דוא"ל שני מימי ראשית מגיפת הקורונה מציין כיצד "חוסר בנתונים אפידמיולוגיים - כולל 'עקומת מגיפה' (סיכום של תאריכי תחילת המחלה), ומאפיינים של אנשים נגועים, ומידע אפידמיולוגי בסיסי אחר - מעכב הערכת סיכונים ותגובה טובה יותר של בריאות הציבור".
וכי פקידים "לא פרסמו מידע כיצד הם מגדירים 'מקרה'".
"בהינתן הפערים הללו במידע, והיעדר פתוגן סופי שאושר, קשה להעריך את הסיכון לארצות הברית ולבריאות העולמית בשלב זה", נכתב במייל.
קהילת המודיעין נשארה חלוקה לגבי המקור הסביר ביותר של COVID-19, ושתי ההשערות הסבירות הן חשיפה טבעית לחיה נגועה, או אירוע הקשור למעבדה.
אבל עתה דדבר אחד ברור, ווהאן לא היתה זרה לארה"ב, אדרבא, היא לא רק מימנה מחקרים בשטחה, היא פעלה והכשירה חלק מהמדענים שבה.