סין גינתה את המתקפה הרוסית באוקראינה ביום שלישי, ואמרה כי היא מוכנה לסייע במשא ומתן להפסקת אש.
נשיאי סין ורוסיה (צילום: AP)
בשיחת טלפון ראשונה עם מקבילו האוקראיני דמיטרו קולבה מאז פרצה המלחמה, שר החוץ של הרפובליקה הקומוניסטית, וואנג יי, אמר כי בייג'ינג "עצובה" על פרוץ הסכסוך ו"מודאגת מאוד" מהפגיעה באזרחים.
הטלוויזיה המרכזית של סין אמרה כי קולבה ביקש מסין להשתמש בהשפעתה כדי לסייע לתווך בסכסוך שלה עם רוסיה, וכי קולבה "ביקש עזרה במציאת פתרון דיפלומטי". בתגובה, סין אותתה על הנכונות שלה למלא את תפקיד המתווכת בין המדינות.
משרד החוץ הסיני מסר כי השיחה הייתה יוזמה של הצד האוקראיני, וכי שני שרי החוץ דנו בפינוי של כ-6,000 אזרחים סינים שחיים, עובדים או לומדים באוקראינה.
בעוד מדינות המערב מפגינות סולידריות עם אוקראינה ומפעילות לחץ על רוסיה באמצעות סנקציות וסיוע צבאי, סין אמרה מוקדם יותר כי היא מתנגדת "בתוקף" לסנקציות נגד מוסקבה. לדברי הרפובליקה הקומוניסטית, הדיאלוג "הוא הדרך היחידה לעצור את הלחימה".
הרס מהפצצות רוסיות באוקראינה (צילום: AP)
סין עוקבת מקרוב אחר האירועים המתרחשים במזרח אירופה, ועל פי השיחה מיום שלישי שר החוץ וואנג המשיך לנקוט בנקודת מבט מאוזנת על פעולתה של רוסיה נגד שכנתה. לדבריו, בעוד שסין מאמינה שביטחון של מדינה אחת "לא צריך לבוא על חשבון הביטחון של מדינות אחרות", ביטחון אזורי "לא יכול להתממש באמצעות הרחבת הגושים הצבאיים".
וואנג אמר לשר החוץ האוקראיני שהמשימה היא "להקל על המצב ככל האפשר כדי למנוע מהסכסוך להסלים או אפילו לצאת משליטה". הוא גם דחק באוקראינה "לקחת על עצמה אחריות בינלאומית".
מנהל התוכנית למזרח אסיה במרכז סטימסון בוושינגטון, יון סאן, אמר: "סין מנסה לשמור על עמדה מאוזנת כדי לתמוך ב'חששות הסבירים' של רוסיה, ובו בזמן לא לשרוף את כל הגשרים. בייג'ינג לא תעניק לעולם את הסיפור של התנגדות לרוסיה. פוטין יודע את זה. לא משנה מה תעשה רוסיה, ארה"ב עדיין מסתמנת כאיום הגדול ביותר על סין. רק בגלל זה, סין לא תתנגד לרוסיה".