שני מחקרים חדשים מביאים ראיות נוספות לכך שמקור נגיף הקורונה הוא בבעלי חיים בשוק מאכלי ים בווהאן, סין, ולא בתיאוריה ההופכת לפופולרית יותר כי הוא דלף ממעבדה.
(צילום: Shutterstock)
"כאשר מסתכלים על כל העדויות יחד, זו תמונה ברורה במיוחד, שהמגפה התחיל בשוק הואנן", אמר מייקל וורוביי, ביולוג אבולוציוני מאוניברסיטת אריזונה, שהיה שותף לכתיבת המחקרים.
החוקרים ניתחו נתונים ממגוון מקורות כדי לחפש רמזים כיצד החלה המגפה. אז, הם הגיעו למסקנה שהווירוס קיים ביונקים חיים, שנמכרו בשוק הסיטונאי של מאכלי ים בהואנן בסוף שנת 2019. "ההסבר הסביר ביותר להעברת ה-Sars-CoV-2 לבני אדם כרוך בקפיצות זואונוטיות מחיה שעדיין לא נקבעה, בשוק הסיטונאי של מאכלי הים", כתב המחבר הראשי פרופ' מייקל וורוביי.
רבים מהמאומתים הראשונים לקורונה שדווחו, נקשרו לאותו שוק – במיוחד לאזור בו נכלאו דביבונים. כך נטען במחקר - שיש לציין כי הוא עדיין לא זכה לביקורת עמיתים או פורסם בכתב עת מקצועי.
ככל הנראה, כך עולה מהמחקר, הנגיף עבר בין שני בעלי חיים, כאשר דביבון או יונק אחר שימש כ"מארח ביניים" לפני שהתפשט לבני אדם.
לצד הממצאים הללו, החוקרים הדגישו כי הם לא מצאו תמיכה לתיאוריה לפיה הנגיף דלף מהמעבדה לווירולוגיה בווהאן. וורוביי אמר כי על פי המחקר שהוציא, האפשרות לטעות אנושית "היא כבר לא משהו הגיוני לדמיין".
על אף פרסום תוצאות המחקר הזה, ישנם מחקרים רבים השוללים את התיאוריה כי מקור הנגיף בשוק, ומחזקים את הטענות שמדובר בדליפת מעבדה – מה שבתחילת המגפה נשלל על ידי רוב מוחלט של מנהיגי העולם, אך הדעות משתנות.
לפני ימים ספורים, מקורות בריטים בכירים אמרו לעיתון 'הטלגרף' כי "ההשקפה הרשמית" בהנהגת המדינה היא שהנגיף אכן יצא מהמעבדה בסין, אך נטען כי הדעה נשארת בין הגורמים הממשלתיים ולא מתפרסמת בפומבי.
"אני חושב שההשקפה הרשמית [בתוך הממשלה] היא שזה סביר כי דליפה גרמה למגפה. הרבה אנשים כמוני חושבים שזה סביר יותר. אני חושב שהגישות השתנו מעט. תיאוריית ההעברה מבעלי חיים פשוט לא הגיוניות", אמר המיש דה-ברטון, עמית ביו-אבטחה באוניברסיטת קיימבריג'.
"יש דאגה עצומה מפרסום הדבר בציבור, אבל מאחורי דלתיים סגורות רוב האנשים חושבים שזו דליפת מעבדה. והם מגיעים לעובדה שגם אם הם לא מסכימים עם זה, הם חייבים לקבל זאת כאפשרות סבירה", המשיך.