המלחמה שעדיין אין לה שם, מציבה את העולם המתורבת בפני משבר של ממש - סקירת עומק ותמונת מצב של הדברים כפי שניתן להבין עד עתה בכתבה הבאה
רוסיה פתחה ביום חמישי בפלישה בקנה מידה מלא לאוקראינה, ביצעה תקיפות אוויריות על ערים ובסיסים צבאיים ושלחה חיילים וטנקים משלושה צדדים במתקפה שעלולה לשכתב את סדרי הביטחון העולמי שלאחר המלחמה הקרה.
ממשלת אוקראינה התחננה לעזרה בזמן שאזרחים נהרו לרכבות ולמכוניות כדי לברוח מערבה.
עשרות אוקראינים, אזרחים ואנשי שירות כאחד, נהרגו ביום הלחימה המלא הראשון, ונראה היה שבירת אוקראינה קייב מאוימת יותר ויותר.
הנשיא וולודימיר זלנסקי אמר שלממשלה יש מידע ש"קבוצות חתרניות" פולשות לעיר, ושר החוץ האמריקני, אנטוני בלינקן, אמר כי קייב "יכולה להיות תחת מצור".
כוחות אוקראינים התאמצו להתקיף את הרוסים לאחר שספגו מטח רוסי של טילים יבשתיים וימיים, תקיפה שאחד מבכירי ההגנה האמריקני תיאר כחלק ראשון בפלישה רב-שלבית שמטרתה להשתלט על מרכזי אוכלוסייה מרכזיים ו"לערוף ראשים".
כבר עכשיו, גורמים רשמיים באוקראינה אמרו שהם איבדו את השליטה על תחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל שהושבתה, אזור הידוע כזירת האסון הגרעיני החמור בעולם.
בשחרור המלחמה הקרקעית הגדולה ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, התעלם נשיא רוסיה פוטין מגינוי עולמי וסנקציות חדשות.
בהתייחסות מצמררת לארסנל הגרעיני של ארצו, הוא איים על כל מדינה שתנסה להתערב ב"השלכות שמעולם לא ראיתם", שכן פתרון דיפלומטי שפעם קיוו לו, נראה בלתי אפשרי.
"רוסיה יצאה לדרך של רשע, אבל אוקראינה מגינה על עצמה ולא מוותרת על החופש שלה", צייץ זלנסקי בטוויטר.
אחיזתו של הנשיא בכוח הולכת ונחלשת, והוא התחנן ביום חמישי לסנקציות חמורות אף יותר מאלה שהטילו בעלות ברית מערביות והורה על גיוס צבאי מלא שיימשך 90 יום.
זלנסקי אמר כי 137 "גיבורים", כולל 10 קציני צבא, נהרגו ו-316 בני אדם נפצעו.
ההרוגים כללו את כל חיילי משמר הגבול באי זמייני שבחבל אודסה, שעליו השתלטו הרוסים.
הנשיא היהודי סיכם נאום מרגש באומרו ש"גורל המדינה תלוי לחלוטין בצבא שלנו, בכוחות הביטחון, בכל המגינים שלנו".
הוא גם אמר שהמדינה שמעה ממוסקבה כי "הם רוצים לדבר על מעמדה הנייטרלי של אוקראינה".
בינתיים נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, הכריז על סנקציות חדשות נגד רוסיה, ואמר כי פוטין "בחר במלחמה הזו" תוך הפגנת השקפה "מרושעת" על העולם בו מדינות לוקחות את מה שהן רוצות בכוח.
גם מדינות אחרות הכריזו על סנקציות, או אמרו שיעשו זאת בקרוב.
"זו תוקפנות בוטה, רצונו של פוטין באימפריה בכל אמצעי הכרחי - על ידי בריונות כלפי שכנותיה של רוסיה באמצעות כפייה ושחיתות, על ידי שינוי גבולות בכוח, ובסופו של דבר, על ידי בחירה במלחמה ללא סיבה", אמר ביידן.
בלינקן אמר בראיונות טלוויזיה שהוא משוכנע שרוסיה מתכוונת להפיל את ממשלת אוקראינה, ואמר ל-CBS שפוטין רוצה "להקים מחדש את האימפריה הסובייטית".
מחשש למתקפה רוסית על עיר הבירה, אלפי אנשים ירדו עמוק למחתרת עם רדת הלילה, ותקעו את תחנות הרכבת התחתית של קייב.
לפעמים זה הרגיש כמעט עליז.
משפחות אכלו ארוחת ערב. ילדים שיחקו. מבוגרים שוחחו. אנשים הביאו שקי שינה או כלבים או תשבצים - כל דבר כדי להקל על ההמתנה ועל הלילה הארוך.
אבל התשישות הייתה ברורה על פני רבים. והדאגות.
"אף אחד לא האמין שהמלחמה הזו תתחיל ושהם יקחו את קייב ישירות", אמר אנטון מירונוב, שחיכה את הלילה באחת מתחנות המטרו הסובייטיות הישנות.
"אני מרגיש בעיקר עייפות. שום דבר מזה לא מרגיש אמיתי".
הפלישה החלה בתחילת יום חמישי עם סדרה של פגיעות טילים, רבות על מתקנים ממשלתיים וצבאיים מרכזיים, ולאחריהן התקפה קרקעית משולשת.
גורמים אוקראינים ואמריקנים אמרו כי כוחות רוסים תוקפים ממזרח לכיוון חרקוב, העיר השנייה בגודלה באוקראינה; מהאזור הדרומי של קרים, שרוסיה סיפחה ב-2014; ומבלרוס לצפון.
זלנסקי, שניתק קודם לכן קשרים דיפלומטיים עם מוסקבה והכריז על חוק צבאי, פנה למנהיגים העולמיים ואמר כי "אם לא תעזרו לנו עכשיו, אם לא תצליחו להציע סיוע רב עוצמה לאוקראינה, מחר המלחמה תדפוק על דלתכם."
למרות שביידן אמר שאין לו כוונה לדבר עם פוטין, למנהיג הרוסי היו מה שהקרמלין תיאר כ"חילופי דברים רציניים וכנים" עם נשיא צרפת עמנואל מקרון.
בינתיים שני הצדדים טענו כי השמידו חלק מהמטוסים והחומרה הצבאית של האחר, אם כי מעט מכך ניתן לאשר.
ראש ברית נאט"ו, ינס סטולטנברג, אמר כי "מעשה המלחמה האכזרי" ניפץ את השלום באירופה, והצטרף למקהלה של מנהיגי עולם שמגנים את המתקפה שעלולה לגרום לאבדות עצומות ולהפיל את ממשלת אוקראינה שנבחרה באופן דמוקרטי.
הפלישה כידוע הרעידה את השווקים הפיננסיים העולמיים: והמניות צנחו כאשר מחירי הנפט זינקו על רקע החשש שחשבונות החימום ומחירי המזון יזנקו.
הגינוי הגיע לא רק מארה"ב ואירופה, אלא מדרום קוריאה, אוסטרליה ומחוצה לה - וממשלות רבות הכינו סנקציות חדשות.
אפילו מנהיגים ידידותיים כמו ויקטור אורבן ההונגרי ביקשו להתרחק מפוטין.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר שהוא שואף לנתק את רוסיה מהשווקים הפיננסיים של בריטניה כשהכריז על סנקציות, הקפאת נכסים של כל הבנקים הרוסיים הגדולים ותכנון למנוע מחברות רוסיות ומהקרמלין לגייס כסף בשווקים הבריטיים.
"עכשיו אנחנו רואים אותו כפי שהוא - תוקפן מוכתם בדם שמאמין בכיבוש אימפריאלי", אמר ג'ונסון על פוטין. הסנקציות האמריקניות יכוונו לבנקים רוסים, אוליגרכים, חברות בשליטת המדינה ומגזרי היי-טק, אמר ביידן, אך הן נועדו לא לשבש את שוקי האנרגיה העולמיים.
יצוא נפט וגז טבעי רוסי הם מקורות אנרגיה חיוניים לאירופה.
זלנסקי דחק בארה"ב ובמערב ללכת רחוק יותר ולנתק את הרוסים ממערכת SWIFT, רשת פיננסית מרכזית המחברת בין אלפי בנקים ברחבי העולם.
הבית הלבן לא שש לנתק מיד את רוסיה מ-SWIFT, מתוך חשש שזה עלול לגרום לבעיות כלכליות אדירות באירופה ובמקומות אחרים במערב.
בעוד כמה אירופאים עצבניים העלו השערות לגבי מלחמת עולם חדשה אפשרית, ארה"ב ושותפותיה בנאט"ו לא הראו שום אינדיקציה שהם ישלחו חיילים לאוקראינה, מחשש לסכסוך גדול יותר.
נאט"ו חיזקה את חברותיה במזרח אירופה כאמצעי זהירות, וביידן אמר כי ארה"ב פורסת כוחות נוספים לגרמניה כדי לחזק את נאט"ו.
הרשויות האירופיות הכריזו על המרחב האווירי של המדינה כאזור סכסוך פעיל. המנהיג האוטוקרטי הבהיר מוקדם יותר השבוע שהוא לא רואה סיבה שאוקראינה תתקיים, מה שהעלה חשש לסכסוך רחב יותר במרחב העצום שבו שלטה ברית המועצות פעם.
פוטין הכחיש את התוכניות לכבוש את אוקראינה, אך יעדיו הסופיים נותרו מעורפלים.
"עד הרגע האחרון ממש לא האמנתי שזה יקרה. פשוט הדחקתי את המחשבות האלה", אמרה אנה דובניה המבועתת בקייב, כשהיא צופה בחיילים ובשוטרים מסירים רסיסים מפגז שהתפוצץ.
"איבדנו כל אמונה".
כשהרשתות החברתיות מעצימות שטף של תביעות צבאיות ותביעות נגדיות, היה קשה לקבוע בדיוק מה קורה בשטח.
רוסיה ואוקראינה העלו טענות מתחרות על נזק שהן גרמו.
משרד ההגנה של רוסיה אמר שהוא השמיד עשרות בסיסי אוויר אוקראינים, מתקנים צבאיים ומזל"טים.
רוסיה אמרה שהיא לא מכוונת לערים, אבל עיתונאים ראו הרס באזורים אזרחיים רבים.
הצבא של פולין העלה במקביל את רמת המוכנות שלו, וליטא ומולדובה עשו את אותו הדבר.
פוטין הצדיק את מעשיו בנאום טלוויזיוני בו טען שהמתקפה נחוצה כדי להגן על אזרחים במזרח אוקראינה - טענה שקרית שארה"ב חזתה שהוא יטען כעילה לפלישה.
הוא האשים את ארה"ב ובעלות בריתה בהתעלמות מהדרישות של רוסיה למנוע את הצטרפותה של אוקראינה לנאט"ו ולהבטחות ביטחוניות, ואמר כי הפעולה הצבאית היא "צעד מאולץ".
בציפייה לגינוי בינלאומי ולצעדי נגד, הוציא פוטין אזהרה חריפה למדינות אחרות שלא להתערב.
בתזכורת לכוחה הגרעיני של רוסיה, הוא הזהיר כי "לאיש לא צריך להיות ספק שהתקפה ישירה על ארצנו תוביל להרס ולהשלכות נוראיות עבור כל תוקפן פוטנציאלי".