מנהיגי הקהילה היהודית בפינקס, אריזונה, הגישו תביעה נגד המדינה כדי למנוע שימוש במימן ציאניד בהוצאות להורג – אותו גז ששימש להורג יהודים במהלך השואה.
(צילום: רויטרס)
"כ-80 ניצולי שואה רואים במדינה שלנו כבית שלהם, ורבים מהניצולים הללו נחרדו מכך שיוטל עליהם מס כדי ליישם את אותו מנגנון אכזריות ששימש לרצח יקיריהם", אמר טים אקשטיין, יו"ר מועצת המנהלים של קשרי הקהילה היהודית בפניקס.
"זה מזעזע שאריזונה בחרה להשתמש באותה תרכובת כימית ששימשה את הנאצים באושוויץ כדי לרצוח יתר ממיליון בני אדם".
על פי רישומים שהגיעו לידי 'הגרדיאן', משרד התיקונים של אריזונה שיפץ את תא הגזים שלו וקנה מרכיבים ליצירת גז ציאניד, בדצמבר 2020.
אריזונה הפסיקה את השימוש בגז קטלני בשנת 1992, ובמקום זאת הוציאה להורג על ידי זריקה קטלנית. עם זאת, נידונים למוות שהורשעו לפני אותה שנה, עדיין יכולים להיהרג בתאי גזים.
האסיר האחרון שהוצא להורג בגז קטלני בארצות הברית, היה וולטר לה גרנד – שהוצא להורג בשנת 1999, לאחר שהורשע ברצח מנהל בנק באריזונה בשנת 1982. באותה הזמן, עיתונאי תיאר כיצד כדורי ציאניד הוטלו לתוך חומצה מתחת לכיסאו של לה גרנד, והאחרון החל "להשתעל קשות" – ולאחר 18 דקות הוא מת.
וולטר לה גרנד (צילום: רויטרס)
איגוד החירויות האזרח האמריקני, המייצג את המנהיגים היהודים בתביעה, טוען כי הוצאה להורג בגז כזה מפר את האיסור של חוקת אריזונה, נגד ענישה אכזרית וחריגה. "לא משנה היכן אנשים עומדים בעניין עונש המוות, ברור שהשימוש בפרקטיקה הברברית הזו היא אכזרית ויש לבטלה", נמסר.
התובע הכללי של אריזונה, מארק ברנוביץ', ביקש בחודש שעבר מבית המשפט העליון של המדינה לקבוע לוחות זמנים כדי להגיש צווי הוצאה להורג לפרנק אטווד וקלרנס דיקסון.
אטווד הורשע בחטיפת ורצח ילדה בת 8 בטוסון בשנת 1984. דיקסון, אנס, חנק ודקר למוות סטודנט בן 21 מאוניברסיטת אריזונה סטייט בשנת 1978.
משרדו של ברנוביץ' מציין כי שני האסירים "עשויים לבחור בזריקה קטלנית או גז... מכיוון שהם רצחו את הקורבנות שלהם לפני ה-23 בנובמבר 1992".
"הצדק צריך להיעשות בכמה מהפשעים הנתעבים ביותר שבוצעו במדינה שלנו. זוהי חובתנו למלא את גזרי הדין הללו בצו בית המשפט בשם הקורבנות, יקיריהם והקהילה שלנו כולה"., הוסיף.