אוסטרליה האשימה ביום ראשון את סין ב"מעשה הפחדה" ללא התגרות, לאחר שספינה של חיל הים הסיני האירה לייזר מסכן חיים לעבר כלי טיס צבאי אוסטרלי.
הספינה האוסטרלית (צילום: AFP)
התקרית מיום חמישי התרחשה כאשר ספינה של צבא השחרור העממי שט בים אראפורה, אז לייזר שיצא מהספינה הסינית האיר מטוס מעקב פוסידון של בואינג – כך על פי דיווח של רויטרס. כוחות ההגנה האוסטרליים אישרו את הדיווחים הללו, ואמרו כי מדובר בפעולה מסכנת חיים.
קרני הלייזר הצבאיים הללו, עלולים לעוור טייסים, והשימוש של צבא הרפובליקה הקומוניסטית בהם נגד צבא אוסטרליה, הוא "לא בטוח ולא מקצועי", ומפר את הקודים וההסכמים הבינלאומיים. "הארת המטוס על ידי כלי השיט הסיני היא אירוע בטיחותי חמור. לדבר כזה יש פוטנציאל מסכן חיים. אנחנו מגנים בחריפות התנהלות צבאית לא מקצועית ולא בטיחותית".
ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, קרא לפתוח בחקירה מלאה של האירוע ואמר: "אני לא יכול לראות את זה אחרת מאשר מעשה הפחדה, כזה לא היה כתגובה, לא היה מוצדק – ואוסטרליה לעולם לא תקבל פעולות כאלה". לדבריו, מדובר ב"מעשה פזיז וחסר אחריות שלא היה צריך להתרחש".
מנגד, סין אמרה שהגרסה של אוסטרליה לאירועים "לא תואמת את העובדות", וכי אוסטרליה הטילה מצוף סונו – אשר יכול לסייע באיתור צוללות, ליד ספינות סיניות. "מהתמונות שצולמו על ידי הספינות שלנו, ניתן לראות שהמטוס האוסטרלי קרוב מאוד לספינה שלנו ומפיל מצוף סונו סביבו. התנהגות פרובוקטיבית זדונית שכזו מובילה בקלות לאי הבנה ושיקול דעת מוטעה, המהווה איום על בטיחות הספינות ואנשי הצוות משני הצדדים".
משרד ההגנה הסיני פרסם שתי תמונות, אשר לא ניתן לאמת אותן, וכתבו: "אנחנו דורשים מהצד האוסטרלי להפסיק לאלתר פעולות פרובוקטיביות ומסוכנות, ולהפסיק להשמיע האשמות והכפשות חסרות בסיס כלפי הצד הסיני, כדי לא להשפיע על המצב הכללי של היחסים בין שתי המדינות ושתי הצבאות".
סין היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של אוסטרליה, אם כי בשנים האחרונות המתיחות בין המדינות גברה. קנברה האשימה את בייג'ינג בהתערבות בפוליטיקה פנימית, ואסרה את השימוש ב'וואווי', כמו גם הצטרפה למדינות מערביות רבות בקריאתה לחקירת סין על מקורות הקורונה.
מנגד, סין מתחה ביקורת על מעורבותה של אוסטרליה בבריתות בהובלת ארצות הברית, שמתכננת לאגד משאבים צבאיים כדי לחזק את ההרתעה מפני תוקפנות סינית.