יצרנית כלי הנשק רמינגטון הסכימה לשלם יותר מ-70 מיליון דולר לחלק מהמשפחות שאיבדו את יקיריהן בטבח בבית הספר היסודי 'סנדי הוק' בקונטיקט לפני קרוב לעשור, וזאת על רקע תביעת הפיצויים שהוגשה בעקבות אירוע הירי הקשה.
מארק בארדן (בחולצה האדומה) מחזיק תמונה של בנו דניאל, שנרצח בטבח לפני קרוב לעשור (צילום: Getty Images)
כזכור, הטבח ב'סנדי הוק' התרחש ב-14 בדצמבר 2012, כאשר אדם לאנזה בן ה-20 נכנס לבית הספר היסודי בעיירה ניוטאון כשהוא חמוש במספר כלי נשק, לרבות רובה סער מתוצרת "נשקי רמינגטון" האמריקאית. עוד קודם לכן, לאנזה רצח את אמו בביתה. לאחר מכן הוא נסע לבית הספר היסודי ופתח באש לכל עבר. בתוך פחות מחמש דקות הוא הצליח לרצוח 26 בני אדם, ביניהם 20 תלמידים צעירים ושישה מורים ואנשי צוות נוספים.
כשנתיים לאחר הטבח, תשע משפחות שאיבדו את יקיריהן בסנדי הוק הגישו תביעת ענק כנגד רמינגטון, בטענה שהחברה לא הייתה צריכה למכור כלי נשק כה מסוכן לציבור הרחב. יתרה מכך, בתביעה נטען כי החברה שיווקה את כלי הנשק הספציפי הזה לצעירים, באמצעות כך שהוא הופיע במספר משחקי וידאו פופולריים.
לאורך הקרב המשפטי, עורכי דין מטעם יצרנית כלי הנשק מכחישים את כל המיוחס להם בתביעה, וכאשר דרשו לבטל אותה הם טענו שלא הוצגו ראיות כלשהן המצביעות על קשר בין אופן השיווק של החברה לבין אירוע הירי הקטלני בבית הספר היסודי.
אלא שכעת, שני הצדדים - המשפחות והחברה - הודיעו שהגיעו לסיכום בנוגע לגובה הפיצוי: 73 מיליון דולר.
27 בני אדם, ביניהם 20 ילדים, נרצחו בטרגדיה הקשה ב"סנדי הוק" (צילום: רויטרס)
למעשה, תביעת הענק התאפשרה בזכות קביעת בית המשפט העליון של ארצות הברית משנת 2019, שפסקה כי המשפחות אכן יכולות לתבוע את יצרנית כלי הנשק. מעבר לטרגדיה הקשה הספציפית הזו, קביעת ביהמ"ש עשויה לפתוח את הדלת לעשרות, אם לא מאות, תביעות נוספות שמשפחות שאיבדו את יקיריהם באירועים מסוג זה יוכלו להגיש.
לאחר הפסיקה של ביהמ"ש העליון, הודעה נמסרה מטעם עורך דין המייצג את רוב המשפחות, ובה הסביר כי ההורים "אסירי תודה" על כך שבית המשפט העליון לא נכנע ללחצי יצרנית הנשק, שלדבריהם "מנסים שוב ושוב לברוח מהאחריות למעשה".
חוק פדרלי שחוקק ב-2005 מעניק לחברות המייצרות כלי נשק הגנה משפטית מפני תביעות בגין גרימת מוות ברשלנות, ועורכי הדין של רמינגטון ביקשו לעשות שימוש בחוק הנ"ל כדי לבטל את התביעה. אולם משפחות הנרצחים לא תבעו בגין גרימת מוות ברשלנות, אלא בטענה כי שיטות השיווק של החברה הפרו את החוק בקונטיקט, שם אירעה הטרגדיה.
בקיץ האחרון 'רמינגטון' הציעה לתשע המשפחות פיצויים בגובה 33 מיליון דולר, אך כלל המשפחות דחו את ההצעה: "מדובר בניצחון אדיר שחייב לשמש כקריאת השכמה, לא רק לתעשיית כלי הנשק, אלא גם לחברות הביטוח והבנקים שמסייעים לתעשיית כלי הנשק", מסר ג'וש קוסקוף, עורך דין המייצג את המשפחות.
רובים של "נשקי רמינגטון" בתצוגת נשק בארה"ב (צילום: Getty Images)
חלק מהמשפחות הגיבו להסכם הפיצויים שנחתם מול יצרנית כלי הנשק, ביניהם ניקול הוקלי שאיבדה את בנה דילן בטבח: "דילן הפרפר היפה שלי איננו בחיים כי רמינגטון תיעדפה רווחים על פני בטיחות. אני מקווה שההסכם הזה יגרום ליצרניות כלי הנשק, חברות הביטוח והבנקים לשנות את הנהלים שלהם".
פרנסין וילר, שאיבדה את בנה בן, התייחסה אף היא לנושא: "מערכת המשפט שלנו העניקה לנו קצת צדק היום, אבל אני ובעלי דיוויד לא נזכה לצדק באופן מלא. צדק מלא היה קורה רק אם היה לנו נער בן 15 כאן איתנו היום. אבל בני לעולם לא יהיה בן 15, הוא יהיה בן 6 לנצח".