אפגניסטן עברה בחצי השנה האחרונה מהפך דרמטי תחת שלטון הטליבאן. המדינה מרגישה בטוחה יותר, פחות אלימה מכפי שהייתה בעשורים האחרונים – אבל הכלכלה שלה, שבעבר הייתה מונעת מסיוע בינלאומי, עומדת כעת בפני קריסה.
ביום שלישי, ציינו שישה חודשים מאז שבירת אפגניסטן, קאבול, נפלה – או כמעט וניתנה – לטליבאן, זאת עם עזיבתה הפתאומית והכאוטית של ארצות הברית. להשתלטות על עיר הבירה קדמה מערכה צבאית בת חודשים, במהלכה הטליבאן השתלט על אזורים רבים.
כיום, המראה של לוחמי הטליבאן החמושים שמסתובבים ברחובות עדיין מפחיד את התושבים. עשרות אלפי אפגנים נמלטו או פונו, כולל מספר רב של אליטות משכילות. הם חוששים לעתידם הכלכלי או מחוסר חופש תחת הקבוצה השולטת במדינה, אשר מקפידה בקנאות על חוקי האסלאם.
בתקופת שלטונו הקודם, בסוף שנות ה-90, הטליבאן אסר על ילדות ללכת לבתי ספר ועל נשים לצאת ולעבוד. אך הנשים חזרו לרחובות, וגברים צעירים רבים חזרו ללבוש בגדים מערביים לאחר שהשילו אותם בתחילה עבור הבגדים המוסלמיים המסורתיים על מנת לרצות את הטליבאן.
שלא כמו בשנות ה-90, הטליבאן מאפשר לחלק מהנשים לעבוד – במשרדי הבריאות והחינוך, בנמל התעופה הבינלאומי של קאבול, לעתים קרובות לצד גברים. אך עדיין נשים רבות מחכות לחזור לעבוד במשרדים אחרים. אלפי מקומות עבודה אבדו עם הצניחה הכלכלית, ונשים הן אלו שנפגעו בצורה הקשה ביותר.
לצד זאת, כוחות הטליבאן לא מאפשרים לנשים להפגין, והם נוהגים להטריד עיתונאים – כולל מעצר קצר של שני עיתונאים זרים שעבדו עם סוכנות הפליטים של האו"ם בשבוע שעבר.
ביום שני התבצע מעצר של כמה גברים צעירים שמכרו פרחים בצורת לב לרגל יום האהבה, מה שהיווה תזכורת לכך שלממשל החדש, המונע על ידי גברים דתיים בלבד, אין סובלנות לרעיונות מערביים פופולריים.
לוחמי הטליבאן ליד קאבול (צילום: AP)
בנות בכיתות א' עד ו' הולכות לבית הספר, אבל אלה הלומדות בכיתות גבוהות יותר עדיין לא יכולות ללמוד. המבחן האמיתי יהיה בסוף מרץ, אז, לפי הבטחת הטליבאן, כל הבנות יוכלו לחזור למוסדות הלימוד.
גם האוניברסיטאות נפתחות מחדש בהדרגה, ואוניברסיטאות פרטיות ובתי ספר מעולם לא נסגרו.
המשבר הקשה ביותר הוא העוני, אשר רק הולך ומעמיק. גם מי שיש לו כסף מתקשה להשיג גישה אליו. בבנקים, התורים ארוכים מאוד, והתושבים ממתינים במשך שעות – לפעמים אפילו ימים – כדי למשוך סכום של עד 200 דולר לשבוע.
מאז יציאת כוחות המערב, יותר מ-9 מיליארד דולרים בנכסי החוץ של אפגניסטן הוקפאו. בשבוע שעבר, הנשיא ג'ו ביידן חתם על צו ביצוע שהבטיח 3.5 מיליארד דולר – מתוך 7 מיליארד דולר מנכסי אפגניסטן שהוקפאו בארה"ב – יימסרו למשפחות קורבנות ה-11 בספטמבר באמריקה, והשאר ישוחררו לסיוע אפגני.
לאחר הכרזתו על המהלך, 3,000 אפגנים יצאו לרחובות הבירה קאבול, ומחו על פקודתו של ביידן עם שלטים עליהם כתוב "ביידן הגנב העולמי של 2022".
גראם סמית', יועץ בכיר בתוכנית אסיה של קבוצת המשבר הבינלאומית, הזהיר מפני שימוש בסנקציות – ואמר כי הדבר יפגע יותר מאשר יועיל. "שמירה על לחץ כלכלי על הטליבאן לא תפסיק את המשטר שלהם, אבל כן תמוטט את הכלכלה ותוביל ליותר אנשים לברוח מהמדינה, וליצור עוד משבר הגירה", אמר, וציין כי "ככל הנראה מדובר בתקופת ששת החודשים השלווה ביותר באפגניסטן מזה ארבעה עשורים".
עובדי סיוע בינלאומיים שדיברו בעילום שם מכיוון שלא הורשו לשוחח עם התקשורת, אמרו כי הטליבאן צמצם את השחיתות בששת החודשים האחרונים.
כמו כן, כמה פקידים הקשורים לממשלה האפגנית הקודמת – אשר נתמכה על ידי ארצות הברית – חזרו למדינה. אחד מהם, השגריר לשעבר עומר זכילוואל, אמר שהוא לא נתקל בזעם מצד הטליבאן. הוא אמר כי הוא מקווה שהארגון "ימצא את האומץ" לפתוח את שורותיהם, להבטיח למיעוטים דעה בממשלה ולהרחיק לכת כדי להבטיח את זכויותיהם של כל האפגנים.