תת-וריאנט של האומיקרון, המכונה בשפה המדעית BA.2 או בשמו הלא רשמי – "האומיקרון החמקני", נמצא כעת ברוב המוחלט של מדינות ארצות הברית.
(צילום: Shutterstock)
כעת לכל וריאנט של קורונה יש תת וריאנט, אך זו עלתה לכותרות לאחר שעמדה מאחורי שיעור גבוה של מקרים במדינות כמו דנמרק – שם רוב מאומתי הקורונה חולים בגרסה הזו – כמו גם בבריטניה.
"האומיקרון החמקני" אותר בפחות אנשים בארצות הברית, אך על פי כלי המעקב Outbreak.info, הוא דווח ב-47 מדינות. בינתיים, על פי הנתונים, ה-BA.2 אותר רק ב-790 בני אדם, בעוד שהאומיקרון אחראי ליותר מ-370,000 מקרים.
הזן נקרא "האומיקרון החמקני", מכיוון שהוא מופיע בצורה שונה בבדיקות הקורונה מאשר סוג האומיקרון הדומיננטי הקיים.
נתונים מהמרכז האמריקני לבקרת מחלות ומניעתן, ה-CDC, הראו ביום שני כי תת-הגרסה היוותה 3.6 אחוזים מכלל מקרי הקורונה במדינה בין ה-30 בינואר ל-5 בפברואר, כאשר תתי-סוגי אחרים של האומיקרון היוו את האחוזים האחרים.
נתונים ממדינות אחרות הראו כי ל-BA.2 יש קצב צמיחה מהיר יותר בהשוואה לאומיקרון BA.1, שהוא האחראי לרוב מקרי האומיקרון. עם זאת, היבטים אחרים של הגרסה טרם נקבעו סופית. יו"ר הוועדה הדנית להערכת וריאציות קורונה, ד"ר טרולס לילביק, אמר בשבוע שעבר כי עד כה, לא נמצא הבדל בסיכון האשפוז בין תת-הגרסאות. עם זאת, המידע מתבסס על נתונים מוגבלים.
נוסף לכך, נראה כי החיסונים פועלים באופן יעיל גם נגד ה-BA.2, כמו שהם פועלים נגד ה-BA.1. כך נמסר מסוכנות הביטחון הבריאותית של בריטניה, ה-HSA.
אחת החששות שמומחי הבריאות והמדענים בודקים כעת, היא אם ה"אומיקרון החמקני" יכול להדביק מחדש אנשים שכבר חלו ב-BA.1, כלומר אם אנשים עלולים להידבק בקורונה פעמיים תוך זמן קצר. ה-HSA בדק זאת, ומצא כי "עד כה, לא זוהה רצף מאושר של זיהום BA.2 לאחר זיהום BA.1".
אותה שאלה עלתה במפגש של ארגון הבריאות העולמי, ה-WHO, ביום שלישי שעבר. ד"ר עבדי מחמוד, מנעל האירועים בארגון, אמר שהתשובה לכך היא לא ברורה. "כרגע, השאלה העיקרית היא אם נדבקתי ב-BA.1, האם אוכל להידבק ב-BA.2... אנחנו לא יודעים. לא היה לנו זמן. עבור ה-WHO, אנחנו לוקחים 90 יום בין שני ההדבקות, אז אנחנו עדיין רק מתחילים את מחזור הבדיקות".