עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, האשים את ג'ו ביידן ודונלד טראמפ בפגיעה במוניטין של ארצות הברית - כאשר הלחץ גובר על הצדדים להגיע להבנות עבור חידוש המשא ומתן על הסכם הגרעין.
טראמפ, חמינאי וביידן (צילום: AP, Shutterstock)
"בימים אלה, ארצות הברית נפגעת בדרכים שהיא מעולם לא חשבה. שני הנשיאים האמריקנים – ראש המדינה הנוכחי וראש המדינה לשעבר – שילבו ידיים כדי להכתים את תדמיתה של ארצות הברית", אמר חמינאי, על פי סוכנות החדשות הרשמית של איראן.
על אף שהמנהיג העליון של איראן לא הרחיב יותר, דבריו מסמנים ביקורת ישירה ונדירה על נשיאי ארצות הברית.
ביום שלישי, הרפובליקה האסלאמית וארצות הברית חידשו, באופן עקיף, את המשא ומתן במטרה להחיות את הסכם הגרעין משנת 2015, אשר הנשיא לשעבר טראמפ עזב אותו באופן חד צדדי בשנת 2018.
בעוד שמחלקת המדינה האמריקנית מסרה כי השיחות, המתקיימות בווינה, נכנסו ל"שלב האחרון", גורמים איראניים הדגישו שחלק מהדרישות שלהם להסרת הסנקציות נותרו עד כה ללא מענה – כאשר לא פעם הדגישו שאם הבקשות שלהם לא ייענו, הם לא ימשיכו במשא ומתן.
בינתיים, שני הצדדים אומרים שהם ממתינים להחלטה פוליטית סופית מהצד השני לגבי החזרה לשיחות רשמיות על הסכם הגרעין.
ביום שלישי, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, עלי שמחאני, הזהיר בטוויטר כי "הדרך למשא ומתן לא תהיה חלקה" אם הממשל האמריקני הנוכחי ימשיך בקו המדיניות שהתחיל בתקופת טראמפ. "עם המשך הלחץ המירבי נגד איראן, הממשל האמריקני הנוכחי ניסה עד כה לעמוד ביעדים שטראמפ לא הצליח להשיג באמצעות בריונות, על ידי הבטחות לא נתמכות. עם האשליה הזאת של וושינגטון, הדרך למשא ומתן לא תהיה חלקה", כתב.
ביום שישי האחרון, וושינגטון הודיעה על הסרת חלק מהסנקציות על הרפובליקה האסלאמית, אשר יאפשרו שוב לבצע שיתוף פעולה בין איראן לחברות לא אמריקניות (כמו רוסיה, סין ומדינות אירופה) בפרויקטים גרעיניים אזרחיים, מבלי לספוג סנקציות וגינויים מארצות הברית.
עם זאת, איראן הביעה אי שביעות רצון על הצעד האמריקני. "הסרת סנקציות מסוימות יכולה כשלעצמה להגיע מתום לב. אמנם מה שיש על הנייר הוא טוב, אבל זה לא מספיק", אמר חוסיין אמירבדולהיאן, לפי התקשורת הממלכתית האיראנית. הוא הדגיש כי המדינה מתעקשת לקבל "ערבויות, במיוחד מהמערב, למילוי ההתחייבויות שלה. אנחנו דורשים ערבויות במישור המדיני, המשפטי והכלכלי".