שר החוץ של איראן התייחס היום (שבת) להסרת חלק מהסנקציות שהוטלו עליה על ידי ארצות הברית, וטען כי המהלך "לא מספיק" וכי המדינה רוצה ערבויות שהסכם הגרעין משנת 2015 יחזור לתוקף. כך דווח בסוכנות הידיעות רויטרס.
(צילום: איי.פי)
ביום שישי, וושינגטון הודיעה על הסרת סנקציות אשר יאפשרו שוב שיתוף פעולה בין הרפובליקה האסלאמית לחברות לא אמריקניות, בפרויקטים גרעיניים-אזרחיים, מבלי לספוג סנקציות וגינויים מארה"ב. ההחלטה הגיעה על רקע שיחות עקיפות על חידוש הסכם הגרעין בין טהראן לוושינגטון, המתרחשת בווינה.
"הסרת סנקציות מסוימות יכולה כשלעצמה להגיע מתום לב. אמנם מה שיש על הנייר הוא טוב, אבל זה לא מספיק", אמר חוסיין אמירבדולהיאן, לפי התקשורת הממלכתית האיראנית. הוא הדגיש כי איראן מתעקשת לקבל "ערבויות, במיוחד מהמערב, למילוי ההתחייבויות שלה. אנחנו דורשים ערבויות במישור המדיני, המשפטי והכלכלי. הסכמות מסוימות כבר הושגו".
כאמור, הצעד האמריקני מאפשר למעשה לחברות רוסיות, סיניות ואירופיות לבצע פרויקטים משותפים עם איראן בתחומי גרעין אזרחי, מה שבפועל יקשה על הרפובליקה האסלאמית לפתח נשק. האישור היה חלק מהסכם הגרעין שנחתם בשנת 2015, אך בוטל תחת כהונתו של דונלד טראמפ בשנת 2019 ו-2020, לאחר שהוציא את ארצות הברית באופן חד צדדי מההסכם עם איראן בשנת 2018.
ביום שבת, מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, עלי שמחאני, כתב בטוויטר כי "הזכות החוקית ל איראן היא להמשיך במחקר ופיתוח ולשמור על היכולות וההישגים הגרעיניים שלה, אשר הם שלווים, זה לצד זה עם הביטחון שלה", כתב והדגיש כי "הדבר לא ניתן לריסון על ידי שום הסכם".
בכיר אמריקני ממחלקת המדינה אמר לרשת אן.בי.סי כי הצעד של וושינגטון "הוא לא איתות שאנחנו עומדים להגיע להבנה לגבי חזרה הדדית ליישום מלא" של הסכם הגרעין מתקופת אובמה. במקום זאת, אמר הפקיד, מדובר ב"חזרה לסטטו-קוו".
חידוש שיחות הגרעין והסרת חלק מהסנקציות על טהראן, מגיעות כאשר רק לאחרונה הבית הלבן הודה בשקט כי איראן רחוקה חודשים בודדים מהיכולת לייצר מספיק אורניום מועשר לייצור נשק גרעיני.
לקראת סוף נובמבר, ישראל אמרה כי איראן רחוקה חמש שנים מפיתוח נשק גרעיני, וטענה כי השיחות לחידוש ההסכם לא יועילו להאט את הדבר. ראש הממשלה נפתלי בנט הדגיש כי "לישראל אין צד לעסקה והיא אינה מחויבת אליה", והוסיף כי ירושלים שומרת על הזכות לפעול כדי להגן על עצמה.