צבא ארצות הברית הודיע ביום רביעי כי הוא יתחיל "מיידית" לפטר חיילים אשר מסרבים לציית להנחיה של הפנטגון להתחסן נגד הקורונה.
(צילום: Getty Images)
המהלך המכונה "הנחיית הפרדה בלתי רצונית", שהוכרזה על ידי מזכירת הצבא כריסטין וורמות', תחול על חיילי הצבא הסדיר, המשמר הלאומי וחברי מילואים המשרתים בתפקיד פעיל במשך יותר מ-30 יום. כמו כן, הצו חל על צוערים באקדמיה הצבאית של ארצות הברית בווסט פוינט ובחיל ההדרכה של קציני מילואים.
עם זאת, ההנחיה לא חלה על חיילים שקיבלו פטורים מטעמים רפואיים, מנהליים או דתיים – וגם לא על מי שבקשות הפטור שלהם נמצאות עדיין בבדיקה.
"מוכנות הצבא תלויה בחיילים שמוכנים להתאמן, להתפרס, להילחם ולנצח במלחמות האומה שלנו", אמרה וורמות' בהצהרה. "חיילים לא מחוסנים מהווים סיכון לכוח, ומסכנים את המוכנות. נתחיל בהליכי הפרדה שלא מרצון לחיילים אשר מסרבים לצו החיסון ואינם ממתינים להחלטה סופית על פטור שביקשו".
המפקדים בצבא קיבלו הוראה להוציא חיילים לא מחוסנים משורות הצבא באופן "מיידי". אותם חיילים שיודחו מהשירות, "לא יהיו זכאים לדמי פרישה ועשויים להיות כפופים להחזר כל תשלום מיוחד או תמריץ".
הצבא מסר כי חיילים אשר בקשת הפטור שלהם נדחתה, יקבלו שבעה ימים להתחיל את תהליך החיסון שלהם, או להגיש ערעור סופי.
שר ההגנה לויד אוסטין הכריז בחודש אוגוסט על חובת חיסונים לכל חברי השירות הצבאי. נכון ל-26 בינואר, הצבא שחרר שישה מפקדי צבא, כולל שני מפקדי גדודים, והוציא 3,073 נזיפות בכתב לחיילים אשר סירבו לציית להנחיה של הפנטגון.
על פי הצבא, 96% מחברי השירות הפעילים שלו מחוסנים באופן מלא, וכך גם 79 אחוזים מהמשרתים במילואים. מתוך 709 בקשות מפטור רפואי, רק שישה חיילים קיבלו. מתוך 2,910 בקשות לפטור מסיבות דתיות, אף חייל לא קיבל. בסך הכל,
בתחילת חודש ינואר, שופט פדרלי בטקסס אסר על משרד ההגנה להעניש 35 לוחמים של חיל הים, אשר סירבו להתחסן בגין סיבות דתיות, בטענה שמדיניות החיסונים של הצבא "מפירה את חירויות הדת שלה על פי התיקון הראשון וחוק חופש הדת".
השופט המחוזי ריד אוקונור אמר אז כי הצי לא העניק פטור דתי לשון חיסון ו"רק חותמות גומי לכל הכחשה". "אנשי שירות הצי, במקרה הזה, מבקשים להצדיק את עצם החירויות שהם הקריבו כל כך הרבה כדי להגן", כתב אוקונור. "מגפת הקורונה אינה מספקת לממשלה רישיון לבטל את החירויות הללו. הקורונה לא חורגת על התיקון הראשון. אין הדרה צבאית מהחוקה שלנו".