מינסוטה היא אחת ממספר מדינות בארצות הברית שקבעה כי גזע הוא פקטור הנותן עדיפות לאלו שחולים בקורונה וזכאים לקבל טיפול בנוגדנים חד שבטיים. אך בעקבות לחץ מגורמים שונים, המדינה הודיעה כי היא מבטלת את הסעיף.
(צילום: Shutterstock)
מחלוקת רבה נוצרה סביב הנושא, כאשר ממשל ביידן הנחה את הרופאים לתעדף גזע שהוא לא לבן או מוצא אתני כמו היספנים, במהלך מענק הטיפול. אך לאחר מספר תביעות שהוגשו נגד האפליה בדמות "אי שוויון מערכתי חברתי", מינסוטה עדכנה כי היא נותנת עדיפות במתן נוגדנים חד שבטיים לאנשים עם מערכת חיסונים חלשה או לנשים בהיריון, לאנשים מבוגרים או כאלה עם מצבים רפואיים המגבירים את הסיכון שלהם לחלות, וביטלה את סעיף הגזע.
משרד הבריאות של מינסוטה לא הסביר את השינוי במדיניות שלו, אך ציין כי המדיניות שלו נבדקת כל הזמן כדי להבטיח ש"לקהילות שהושפעו באופן לא פרופורציונאלי מהקורונה, יש את התמיכה והמשאבים שהן צריכות".
במכתב שנשלח ביום רביעי שעבר על ידי America First Legal (AFL) – קבוצת הסברה שמרנית - נטען כי מינסוטה, כמו גם יוטה, הפרו את החוק הפדרלי באמצעות "אפליה בוטה", והם איימו להגיש תביעה.
(צילום: Shutterstock)
גם הסנאטור מרקו רוביו מפלורידה פעל נגד ההחלטה של מינסוטה, ושלח מכתב לנציב מנהל המזון והתרופות, ה-FDA, בדרישה שהסוכנות הפדרלית תעדכן מידית את ההנחיות שלה, כך שמטופלים המבקשים טיפול בנוגדנים חד שבטיים יקבלו עדיפות על סמך ההיסטוריה הרפואית שלהם, ולא הגזע או המוצא האתני שלהם.
ה-FDA, כאמור, הוציא הנחיה בנוגע לשימוש חירום בסוטרובימאב, נוגדן חד שבטי שהוכח כיעיל נגד וריאנט האומיקרון. במסמך, הסוכנות אמרה של"מצבים או גרומים רפואיים", כמו "גזע או אתניות", יש את הפוטנציאל להציב חולים בודדים בסיכון גבוה להידבקות חמורה בקורונה".
כזכור, לפני כשבועיים משרד הבריאות של ניו יורק פרסם מסמך המפרט את התוכנית שלו להפיץ טיפולים דומים, שם נמצא סעיף המפרט מי זכאי לקבל את הטיפול עם שורה הקובעת כי אדם צריך להיות "במצב רפואי או גורמים אחרים אשר מגבירים את הסיכון שלו לחלות קשה". אחד מותם גורמים הוא היותו של אדם מגזע או מוצא אתני שאינו לבן.
"גזע לא לבן או אתניות היספנית\לטינית, צריכים להיחשב כגורם סיכון, שכן אי השוויון המערכתי והחברתי תרמו לסיכון מוגבר למחלות קשות ומוות מהקורונה", נכתב.