האפיפיור פרנציסקוס אזהיר ביום שני מפני מה שנקרא 'תרבות הביטול, וטען על סכנות מפני אלה שמנסים "לשכתב" את ההיסטוריה באמצעות "חשיבה חד כיוונית מסוכנת".
האפיפיור פרנציסקוס (צילום: Getty Images)
האפיפיור בן ה-85 אמר את דבריו במהלך הנאום השנתי שלו, "מצב העולם", שנערך בפני נציגים מ-183 מדינות ברחבי העולם – והתייחס למושג המקובל בארצות הברית של "תרבות הביטול", כאשר ציין כי אנשים מנודים מהחברה, במיוחד דרך האינטרנט, בגלל שהם משמיעים הערות שנחשבות כלא תקינות פוליטית.
מבלי לתת דוגמאות ספציפיות, פרנציסקוס תקף את "האג'נדות המוכתבות יותר ויותר על ידי הלך רוח אשר דוחה את היסודות הטבעיים של האנושות ואת השורשים התרבותיים המהווים את הזהות של עמים רבים".
"אני רואה בכך צורה של קולוניזציה אידיאולוגית, כזו שאינה מותירה מקום לחופש הביטוי ולובשת כעת צורה של 'תרבות הביטול', הפולשת לחוגים רבים ומוסדות ציבור", אמר, והוסיף כי "במסווה של הגנה על הגיוון, זה בסופו של דבר מבטל כל תחושת זהות. זה מסתכן בהשתקת קולות שמגנים על הבנה מכבדת ומאוזנת של רגישויות שונות".
האפיפיור פרנציסקוס (צילום: Getty Images)
בנאום שהתקיים בהיכל הברכות של ארמון השליחים, האפיפיור אמר כי יש לפרש אירועים היסטוריים בהקשר של התקופה המסוימת, ולא על פי אמות המידה של היום.
האפיפיור סיכם את דבריו באומרו כי "דיפלומטיה צריכה להיות מכילה ולא מבטלת, אלא מוקירה את ההבדלית והרגישויות שסימנו באופן היסטורי עמים שונים".
בתחילת חודש דצמבר, האפיפיור נששא נאום בו אמר כי "התשובות הקלות" של הפופוליזם והסמכותיות הקיימת, מאיימות על הדמוקרטיה בעולם – וקרא להתמסר מחדש לטובת הכלל ולזנוח את האינטרסים הלאומניים הצרים.
"בפוליטיקה, צריך להעמיד את הצרכים המשותפים על פני האינטרסים הפרטיים. עם זאת, אנחנו לא יכולים להימנע מלציין בדאגה כי כיום, ולא רק באירופה, אנחנו עדים לנסיגה מהדמוקרטיה", אמר.
"הקהילה הבינלאומית צריכה לפתוח נתיבים של שלום באמצעים רב צדדיים, שלא יובילו לדרישות לאומניות מוגזמות", טען האפיפיור, כאשר במקביל לנאומו נפגשו מנהיגי ימין פופוליסטי בוורשה, והצהירו כי הם יעבדו יחד כדי להגן על הריבונות שלהם בפרלמנט האירופי.