בית המשפט לערעורים בארצות הברית חידש ביום שלישי תביעה נגד פייזר, אסטרהזניקה וחברות אחרות, בשל האשמות שהחוזים שלהן עם משרד הבריאות העיראקי סייעו לממן טרור שהרג אמריקנים במהלך המלחמה בעיראק.
התובעים טוענים כי קבוצת המיליציה ג'יש אל-מהדי, אשר תחת חסותה של חזבאללה, שלטה במשרד הבריאות בעיראק, וכי 21 הנתבעות – חברות ציוד רפואי ותרופות אמריקניות ואירופיות, שילמו שוחד על מנת להשיג חוזי אספקה רפואיים.
נציגים מחמש חברות הנתבעות – פייזר, אסטרהזניקה, ג'ונסון וג'ונסון, GE הלת'קר והופמן לה רוש בעמ"ש, אמרו בהצהרה משותפת כי "הליכים נוספים יראו שהחברות אינן אחראיות בשום צורה".
התביעה שחודשה על ידי בית המשפט לערעורים בארצות הברית במחוז קולומביה, הוגשה על ידי בני משפחה של קורבנות במלחמה בעיראק. בשנת 2020, שופט פדרלי דחה את התביעה.
עורכי הדין של החברות אמרו לבית המשפט כי הם סיפקו לממשלת עיראק "טיפולים מצילי חיים נגד סרטן השד, זריקות המופיליה, אולטרסאונדים, מכשירים אלקטרוקרדיוגרמה ומוצרים רפואיים אחרים", לאחר הכניסה של ארצות הבריק לעיראק, שהפילה את הנשיא סדאם חוסיין בשנת 2003.
(צילום: Shutterstock)
עורך הדין קאנון שאנמוגם לא הגיב לשאלות כלי התקשורת. עם זאת, בחודש ספטמבר אמר כי לפסיקה נגד החברות "תהיה השפעה מצמררת וחמורה על הנכונות של חברות וארגונים לא ממשלתיים לבצע פעילויות חיוניות, לרוב על פי דרישת הממשלה, באזורים בעיתיים.
באוקטובר פורסם תחקיר על פייזר והחוזים הסודיים שערכו עם מדינות על חיסוני הקורונה שייצרו, אשר שפך אור על האופן שבו החברה משתמשת בכוח שלה כדי "למקסם את הרווחים". על פי התחקיר, "החוזים מציבים בעקביות את האינטרסים של פייזר לפני צווי בריאות הציבור".
מומחים שבדקו את תנאי החוזים של פייזר עם ממשלות זרות – כמו ברזיל, צ'ילה, קולומביה והרפובליקה הדומיניקנית, מצאו דרישות קיצוניות של קבלת בטוחות של נכסים. "זה כמעט כמו שהחברה תבקש מארצות הברית לשים את הגרנד קניון כבטוחה", אמר לורנס גוסטין, פרופסור למשפט בריאות הציבור באוניברסיטת ג'ורג'טאון.