האפיפיור פרנציסקוס אמר כי "התשובות הקלות" של הפופוליזם והסמכותיות הקיימת, מאיימות על הדמוקרטיה בעולם – וקרא להתמסר מחדש לטובת הכלל ולזנוח את האינטרסים הלאומניים הצרים.
האפיפיור פרנציסקוס (צילום: Shutterstock)
האפיפיור הגיע ביום שבת לביקור ביוון, מקום היווצרותו של הרעיון הדמוקרטי, ונאם בפני מנהיגים פוליטיים ותרבותיים כאשר בדבריו הזהיר מפני איומים על החברה ביבשת ובעולם בכלל, וציין לרוב את החשיבות בהגנה על הסביבה והמלחמה במגפת הקורונה ובעוני המחריף.
"בפוליטיקה, צריך להעמיד את הצרכים המשותפים פני האינטרסים הפרטיים. עם זאת, אנו לא יכולים להימנע מלציין בדאגה כי כיום, ולא רק באירופה, אנחנו עדים לנסיגה מהדמוקרטיה", אמר פרנציסקוס.
"הקהילה הבינלאומית צריכה לפתוח נתיבים של שלום באמצעים רב צדדיים, שלא יובילו לדרישות לאומניות מוגזמות", טען האפיפיור, כאשר במקביל לנאומו נפגשו מנהיגי ימין פופוליסטי בוורשה, והצהירו כי הם יעבדו יחד כדי להגן על הריבונות שלהם בפרלמנט האירופי.
פרנציסקוס דיבר על האיחוד האירופי וחשיבותו, ועל חלום השלום והאחווה שהוא מייצג עבור עמים רבים. אך לצד זה, אמר כי החלום הזה נמצא בסכנה על רקע המהפך הכלכלי ובעיות אחרות הקשורות למגפת הקורונה, אשר יכולים להביא לרגשות לאומניים ולגרום לסמכותיות להיראות "משכנעות והתשובות הקלות של הפופוליזם נראות אטרקטיביות".
האפיפיור לא ציין מדינות ספציפיות אשר בהן הוא רואה מגמה זו, אבל הוא הזהיר מפני פוליטיקאים שלדבריו מחפשים רגעי תהילה מבלי לקחת אחריות. "התרופה לא נמצאת בחיפוש אובססיבי אחרי פופולריות, בצמא לנראות, בשטף של הבטחות לא מציאותיות – אלא בפוליטיקה טובה", אמר.
נוסף לכך, האפיפיור שיבח את "קמפיין החיסונים ההכרחי" שקידמו ממשלות כדי להילחם בנגיף הקורונה. בדבריו, הוא התייחס לרופא הפילוסוף היווני היפוקרטס, וזאת כתגובה לספקני החיסונים ומכחישי הווירוסים. האפיפיור ציטט את שבועת היפוקרטס שלא לעשות רק מה שטוב לחולים, אלא "להימנע מכל מה שמזיק ופוגע בזולת".