כ-1,500 חיילים מקסיקניים יישלחו לערי הנופש הפופולריות במדינת קינטנה רו, ביניהן טולום, פלאיה דל קרמן וקנקון, וזאת על רקע גל האלימות שפוקד את אתרי הנופש הפופולריים.
חיילים בבית מלון בקנקון, בחודש שעבר (צילום: Getty Images)
שר ההגנה המקסיקני, לואיס קרסנסיו סנדובל, ביקר הבוקר (רביעי) בקנקון וחשף כי גדוד של המשמר הלאומי (כ-1,450 חיילים) יוצבו במוקדי התיירות הפופולריים ביותר ברחבי קינטנה רו. כמו כן, כ-100 חיילים מחיל הים יסיירו מול החופים.
עוד הסביר שר ההגנה סנדובל כי המשימה תחל ב-1 בדצמבר, ולפי ההערכות היא תימשך לפחות עד תחילת 2020 (כלומר, במהלך חג המולד שבו ערי הנופש מתמלאות בתיירים).
ראוי לציין כי לפני פחות מחודש, שר ההגנה הודיע על שליחתם של כ-450 חיילים לטולום, אך בפועל גל האלימות רק הלך והתגבר מאז.
זירת הירי בחודש שעבר בטולום (צילום: AP)
כזכור, ב-22 באוקטובר התרחשה תקרית ירי בלב טולום, כאשר שתי כנופיות אלימות פתחו באש ברחובות העיר וגרמו למותן של 2 תיירות ופצעו 3 אנשים נוספים. באירוע זה נהרגו אנג'לי ריוט (תושב קליפורניה וילידת הודו שביקרה בעיר) וג'ניפר הייזנולד (תיירת מגרמניה). שלושת הפצועים זוהו כתיירים מגרמניה והולנד.
פחות משבועיים לאחר מכן, ב-4 בנובמבר, התקבלו דיווחים על תקרית ירי במלון "הייאט זיווה ריביירה" ("Hyatt Ziva Riviera") בקנקון. כוחות רבים של משטרת מדינת קינטנה רו הוזעקו למקום, וכעבור זמן קצר נודע שישנם 2 הרוגים. למרבה המזל, לא דווח על פציעות קשות או חטיפה בקרב מאות התיירים - מרביתם מארצות הברית.
חקירת האירוע חשפה כי הרקע לירי הוא סכסוך טריטוריאלי למכירת סמים. שני הגברים שנהרגו הגיעו למקום שעות ספורות קודם לכן, והכריזו על חוף הים כשטחם הבלעדי למכירת סמים.
"קבוצת של רעולי פנים חמושים מקרטל אחר, כ-15 איש, הגיעו לחוף כדי להתנקש בשני סוחרי הסמים", הסביר אוסקר מונטז דה-אוסה, התובע הראשי בקינטנה רו. עוד מסר דה-אוסה כי אחד ההרוגים אותר בחוף הים, ואילו השני הצליח לברוח אל תוך אחד מבתי המלון הסמוכים, שם מת מפצעיו.
תיירים ברחו מהירי והסתגרו בתוך בית המלון (צילום: רויטרס)
כעת, כאמור, מקסיקו תשלח חיילים נוספים למדינה, בתקווה שהם יצליחו לשמור על הסדר. נשיא מקסיקו, אנדרס מנואל לופס אוברדור, התייחס להחלטה והסביר: "אסור שמשהו כזה יקרה, עלינו לעשות הכל כדי למנוע את זה ובדיוק בגלל זה אנחנו מתגברים את כוחות הביטחון באזור".