חייל מארינס לשעבר שנעצר על ידי השלטונות ברוסיה, פתח בשביתת רעב במחאה על תנאי הכליאה שלו – כך מסרה משפחתו.
חייל המארינס לשעבר, טרבור ריד (צילום: רויטרס)
טרבור ריד בן ה-30, לא אכל מאז ה-4 בנובמבר, אז פתח בשביתת רעב. כך סיפרה חברתו הרוסית לרשת איי.בי.סי.
המחאה הזו מפעילה לחץ גדול על ממשל ביידן, שלא הצליח לנהל משא ומתן על התנאים לשחרורו של ריד, בעוד משפחתו מתוסכלת וחסרת סבלנות מכך שלא נעשה מספיק כדי להחזיר אותו הביתה.
ריד, יליד טקסס, נמצא בכלא הרוסי כבר יותר משנתיים, על כך שתקף, לכאורה, שני שוטרים רוסים כאשר היה מאוד שיכור במסיבה בשנת 2019. הוא הורשע, וביולי 2020 הוא נידון לתשע שנות מאסר בגין אישומים, שמשפחתו סבורה שנתפרו לו על מנת להשתמש בו כ"קלף מיקוח" פוליטי.
באמצעות פרקליטו הרוסי של ריד, משפחתו אישרה לרשת איי.בי.סי כי החייל לשעבר מוחה על "מעצרו השרירותי וההפרות הרבות והבוטות של זכויות האדם הבסיסיות שלו על ידי השלטונות הרוסים, כמו גם הפרה של הזכויות שלו על פי החוק הרוסי עצמו".
הוריו אמרו שבנם נמצא בבידוד כבר שלושה חודשים, ולא הצליח ליצור איתם קשר במשך ארבעה חודשים.
משפחתו של ריד מפעילה לחצים על ממשל ביידן לשחרר את טרבור (צילום: Getty Images)
ריד, לשעבר חייל במשמר הנשיאותי הימי, שהה במחנה עבודה באזור מורדוביה ברוסיה במשך חודשים, שהוא הוא היה כלוא בתא זעיר שאינו כולל אפילו שירותים. כך לטענת המשפחה שלו. הם אמרו ששגריר ארה"ב ברוסיה, ג'ון סאליבן, הביא לו מספר פריטים – אך ריד מעולם לא קיבל אותם.
"למרות שאנחנו גאים מאוד באופי החזק של בננו, אנחנו גם מאוד מודאגים לגבי הבריאות שלו", אמרו הוריו בהצהרה ביום שני. ריד, כזכור, אושפז עם קורונה בחודש מאי האחרון. "הדאגה שלנו מתגברת עוד יותר בגלל החלטת הרשויות ברוסיה להחזיק את טרבור בחוסר תקשורת, מה שלא מאפשר לנו או לשגרירות לפקח על הבריאות שלו".
המשפחה קיוותה שהפגישה של ביידן עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין תפתח דיון לגבי חילופי שבויים אפשריים, שמעולם לא התקיימו. הם נפגשו שוב עם גורמים ממשרד החוץ, המועצה לביטחון לאומי ומשרד המשפטים, כדי לנסות להביא לעסקה – אך המאמצים הללו לא צלחו.
המשפחה הציעה לארצות הברית להחליף שני אסירים שרוסיה רצתה לשחרר אותם במשך יותר מעשור: סוחר הנשק ויקטור בוט, הידוע גם כ"סוחר המוות", וקונסטנטין ירושנקו, טייס שהוסגר מליבריה ב-2010 והורשע בטענה שהבריח קוקאין לארה"ב.
קרוביו של ריד אמרו לאיי.בי.סי כי הם אינם מודעים לשיחות נוספות בין המדינות בנוגע לשחרורו של ריד, והם הופכים יותר חסרי סבלנות כלפי הממשל האמריקני. "הניסיון הזה נמשך 815 ימים, ללא סוף באופק, ואנחנו היינו סבלניים", נכתב בהצהרת המשפחה. "תפקידו של טרבור בחיל הנחתים היה לחטוף כדור עבור הנשיא ביידן ומשפחתו. אנחנו מקווים שכשנחזור לוושינגטון בחודש הבא, שגם הנשיא שהצבענו עבורו וגם היועץ לביטחון לאומי שלו, ימצאו את הזמן לראות אותנו".