ארבעה אנשי מודיעין איראניים האושמו היום (שלישי) באשמת תכנון חטיפת עיתונאי אמריקני ממוצא איראני בברוקלין, כך נמסר ממשרד המשפטים.
(צילום: AP)
בכתב האישום נטען כי ארבעת הנאשמים תכננו לחטוף את העיתונאי, אשר נוטה לבקר את המשטר ברפובליקה האסלאמית, "בגין גיוס דעת הקהל באיראן ובעולם כדי לחולל שינויים בחוקים ובשיטות המשטר".
ממשלת איראן כיוונה, לכאורה, את אנשי המודיעין לתכנן את החטיפה ולנהל מעקב על אדמת ארצות הברית, וזאת מתוך מטרה להחזיר את העיתונאי לשטח איראן, "שם גורל הקורבן היה, במקרה הטוב, לא בטוח", אמרה אודרי שטראוס, עו"ד אמריקנית במחוז הדרומי של ניו יורק.
חשוד חמישי, המתגורר כיום בקליפורניה, עומד בפני אישומים נוספים, כאשר על פי החשד סיפק לארבעה שירותים פיננסיים כדי לבצע את המשימה.
"באמצעות כתב אישום זה אנחנו מוציאים לאור מזימה הרסנית כזו, שמטרתה לפגוע באזרח אמריקני שמימש את זכויותיו, ואנו מתחייבים להביא את הנאשמים לדין", אמר מארק ג'יי. לסקו, ממלא מקום עוזר היועץ המשפטי של האגף לביטחון לאומי.
מנהיג הצוות הוא אלירזה שבארונגהי פרחאני, פקיד מודיעין המתגורר באיראן. שלושת הנאשמים האחרים – מחמוד קהזיין, קיאה סאדגהי ועומיד נורי, עבדו תחת פרחאני. כל אחד מהארבעה הואשם בקשירת קשר לחטיפה, קשירת קשר להפרה של חוק סמכויות החירום הבינלאומי וסנקציות נגד ממשלת איראן, קשירת קשר להונאת בנקים והלבנת כספים.
צוות המודיעין צוות ניהולו של פרחאני תכננה לחטוף את העיתונאי לפחות מאז יוני 2020, בניסיון לקדם את מאמצי ממשלת הרפבוליקה האסלאמית להשתיק את הביקורת שהעיתונאי מעביר כלפיה.
פרחאני והצוות שלו העסיקו חוקרים פרטיים שיעקבו אחר העיתונאי ובני משפחתו, ורכשו שירותים אלה מחוקרים פרטיים על ידי הצגת מצג שווא של זהותם ומטרת המעקב. כמו כן, הלבינו כספים על מנת לשלם עבור השירותים הללו.
נוסף לכך, רשת המודיעין האיראנית שמה למטרה קורבנות במדינות אחרות, כמו קנדה, בריטניה ואיחוד האמירויות הערביות.
משרד החוץ האמריקני אמר: "ממשלת איראן ממשיכה לשלול מאיראנים את זכויות האדם שלהם, כולל באמצעות הגבלות קשות על חופש ההתאגדות, חופש הדת או האמונה וחופש הביטוי. ממשל ביידן ימשיך לקרוא ולעמוד בפני הפרות זכויות האדם של איראן, ויתמוך באחרים שיעשו זאת גם כאן וגם באיראן".