מנהיגי נאט"ו צפויים למתג את סין כסיכון ביטחוני לברית המערבית היום, יום שני, יום לאחר שקבוצת ה-G7 פרסמה הצהרה על זכויות אדם בסין ובטייוואן עליה הגיבו בסין כהכרזה "המשמיצה את המוניטין שלנו".
מנהיגי בעלות-הברית מעלים חשש מההתחזקות הצבאית של רוסיה לאחרונה בסמוך לאוקראינה, ומזכ"ל נאט"ו, ג'נס סטולטנברג, תיאר את הפסגה, בה משתתף ג'ו ביידן כ"רגע מכריע".
בשינוי נימה ניכר מקודמו דונלד טראמפ, הגדיר ביידן ביום ראשון את נאט"ו כ"חובה קדושה".
כשהגיע לפסגה בבריסל, אמר מזכ"ל נאט"ו סטולטנברג כי נוכחותה הצבאית הגוברת של סין מהים הבלטי שבאירופה, ועד אפריקה, פירושה שנאט"ו צריכה להיות מוכנה לעמוד על ביטחון המערב והערכים הדמוקרטיים.
"סין מתקרבת אלינו. אנו רואים אותם במרחב הסייבר, אנו רואים את סין באפריקה, אך אנו רואים גם את סין משקיעה רבות בתשתיות קריטית שלנו", אמר בהתייחסו לנמלים ורשתות טלקום שמקימה סין.
"עלינו להגיב ביחד כברית", הוסיף.
דיפלומטים אמרו כי פסגת נאט"ו לא תכנה את סין יריב - וסטולטנברג אמר כי סין אינה אויב - אך כן תופגן דאגה מהאתגר ה"מערכתי" לביטחון האטלנטי.
מדינות G7 שנפגשו בסוף השבוע בבריטניה גערו בסין על הפרת זכויות האדם באזור שינג'יאנג שלה, קראו להונג קונג לשמור על מידה גבוהה של אוטונומיה, ודרשו לחקור באופן מלא את מקורות נגיף הקורונה.
בתגובה, שגרירות סין בלונדון הודיעה כי "אסור להשמיץ את המוניטין של סין", ביום שני. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שאירח את הפסגה אמש אמר שיש סיכונים ותגמולים ליחסים עם בייג'ינג.
"כשמדובר בסין, אני לא חושב שאף אחד סביב השולחן רוצה לרדת למלחמה קרה חדשה עם סין", אמר.
"אבל אני חושב שאנשים רואים אתגרים, הם רואים דברים שאנחנו צריכים לנהל יחד, אבל הם גם רואים הזדמנויות".
מאז סיפוח קרים לרוסיה בשנת 2014, נאט"ו חידשה את ההגנות שלה אך רק לאחרונה החלה לבחון ברצינות רבה יותר את האיום הפוטנציאלי מהשאיפות הסיניות.
מהשקעות סיניות בנמלי אירופה, ועד תוכניות להקים בסיסים צבאיים באפריקה כמו גם תרגילים צבאיים משותפים עם רוסיה, נאט"ו מסכימה כי עליית בייג'ינג ראויה לתגובה חזקה.
אך החברים מודעים גם לקשרים הכלכליים עם סין.
סך הסחר הגרמני עם סין בשנת 2020 היה מעל 212 מיליארד יורו (256.82 מיליארד דולר), על פי נתוני ממשלת גרמניה, מה שהפך את בייג'ינג לשותפת הסחר המובילה בסחורות עם גרמניה.
סך האחזקות הסיניות באוצר של ארה"ב נכון למרץ 2021 עמד על 1.1 טריליון דולר, על פי נתוני ארה"ב, וסך הכל הסחר בין ארה"ב לסין בשנת 2020 עמד על כ-559.2 מיליארד דולר.
במקביל, נשיא ליטא, גיטאנה נאוסדה, אמר כי רוסיה מנסה "לבלוע" את בלארוס וכי נאט"ו צריכה להיות מאוחדת בהרתעת מוסקבה.
"בלארוס מאבדת את האלמנטים האחרונים של העצמאות, והמגמות הללו מסוכנות מאוד", אמר נאוסדה.
לאור האיומים, מנהיגים מקווים לשמוע את ביידן מחייב מחדש את ארצות הברית להגנה הקולקטיבית של נאט"ו לאחר שהרטוריקה העימותית של טראמפ כלפי בעלות הברית בין השנים 2017-2019 בפסגות יצרו רושם של משבר - וזאת למרות שארה"ב היתה מאוד קשוחה עם רוסיה וסין כאחד תחת הנהגת טראמפ.
"אנו מאמינים כי נאט"ו חיונית ליכולתנו לשמור על הביטחון האמריקני ואני רוצה שיידעו כי נאט"ו היא חובה קדושה", אמר ביידן ביום ראשון לפני שטס לבריסל.