עיריית ומחוז לוס אנג'לס הגישו מוקדם יותר היום (רביעי) עתירה לבית המשפט הפדרלי בקליפורניה, ובה בקשה לקבל צו מניעה זמני בעקבות פסיקת ביהמ"ש, לפיה יש לדאוג לכך שכלל דרי הרחוב באזור "סקיד רו" בדאונטאון יזכו לדיור בתוך מבנה עד חודש אוקטובר הקרוב.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
כזכור, יממה בלבד לאחר שראש העיר גרסטי התחייב להקצות קרוב למיליארד דולר לטובת משבר ההומלסים שפוקד את עיר המלאכים, השופט דיוויד קרטר לא חסך במילים כאשר פרסם את פסיקתו, והוא האשים את העירייה ואת המחוז בכך שהם "לא פועלים כדי לטפל בנושא, ובמקום נאבקים בשיתוק בירוקרט ומסרבים לקחת אחריות לכך".
ימים ספורים לאחר מכן, ראש העיר גרסטי התייחס לפסיקת בית המשפט, ולדבריו מסגרת הזמנים שהוצבה ע"י השופט קרטר הינה "חסרת תקדים". גרסטי הסביר שהוא "רוצה לעיין בפסיקה לעומק כדי להבין איך השופט רוצה שניישם את זה, מבחינת חדרים לדרי הרחוב".
"מן הסתם מדובר במסגרת זמנים חסרת תקדים, לא רק עבורנו בלוס אנג'לס, אלא עבור כל עיר גדולה שאי פעם התמודדה עם חסרי בית", מסר ראש העיר והוסיף, "הייתי רוצה שנפעל באופן שאפתני ואמיץ, אבל אני חושב שרבים מאיתנו סבורים שהפתרון הוא לא רק להכניס את דרי הרחוב למקלטים, אלא למצוא להם פתרון בר קיימא כמו להעביר אותם לדיור קבוע".
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
כעת, במסגרת העתירה שהוגשה לבית המשפט, העירייה והמחוז כינו את פסיקתו של קרטר כ"פגיעה בעקרון הפרדת הרשויות באמצעות לקיחת סמכויות מהרשויות המקומיות".
עוד נכתב בתביעה: "בית המשפט המחוזי מתעלם מכך שכוחו מוגבל, והוא מטיל ספק ביוזמות עירוניות שאושרו ע"י המצביעים. במקום, נוצר מצב כאוטי ומבולבל".
בעירייה ובמחוז אף הסבירו שאם העתירה שלהם תידחה בסופו של דבר, הם ייאלצו להתחיל ביישום התוכנית באופן מיידי. בעקבות זאת, פסיקה סופית צפויה להתקבל במהלך הימים האחרונים, ככל הנראה לקראת יום שני הבא.
אילוסטרציה (צילום: Getty Images)
כאמור, פסיקת בית המשפט התקבלה כיממה בלבד לאחר נאום "מצב העיר" של ראש העיר גרסטי, במהלכו הוא התחייב להקצות קרוב למיליארד דולר מהתקציב השנתי לטובת משבר ההומלסים. לדבריו, תקציב זה יסייע להוציא הומלסים מהרחובות, להקים יחידות דיור זמניות ולנקות את מאהלי האוהלים שנמצאים בכמעט כל שכונה בעיר המלאכים.
בתחילת 2020 התבצעה ספירה רשמית של דרי הרחוב בעיר ע"י רשות השירותים להומלסים בלוס אנג'לס (LAHSA), במהלכה נודע ש-66,433 חסרי בית מתגוררים באזור - זינוק של יותר מ-12% לעומת הספירה שבוצעה ב-2019. ראוי לציין כי הספירה האחרונה יצאה לדרך לפני משבר הקורונה, ובתחילת השנה הנוכחית הספירה בוטלה לאור החשש להדבקה המונית בקרב המתנדבים.
דהיינו, מספר ההומלסים בלוס אנג'לס היה במגמת עלייה עוד לפני המגיפה העולמית והמשבר הכלכלי העמוק שנגרם כתוצאה ממנה, כך שבפועל מספר דרי הרחוב בלוס אנג'לס ככל הנראה גבוה עוד יותר.
אי לכך, במהלך נאום "מצב העיר" שגרסטי ערך ממצפה הכוכבים של פארק גריפית' ביום שני, ראש העיר הודיע על הקצאת 951 מיליון דולר לטובת המשבר - 791 מיליון דולר מהתקציב של שנת הכספים 2021-2022, ו-160 מיליון דולר שנותרו בקופת העירייה מהתקציב של שנה שעברה.
לשם השוואה, עיריית לוס אנג'לס השקיעה במשבר ההומלסים 10 מיליון דולר בלבד ב-2013, השנה הראשונה שבה גרסטי כיהן כראש העיר.