עם פרוץ התפשטות נגיף הקורונה ברחבי העולם לפני כשלושה חודשים, הודיעו בהדרגה מדינות רבות על סגירת שעריהן בפני תיירים. ארה"ב, שתחילה עצרה את זרם המבקרים מסין, הרחיבה הנחיה זו באופן גורף ליעדים מסויימים באסיה וכן למדינות אירופה.
מלבד אזרחים ובעלי מעמד קבע (מחזיקי גרין קארד), אשר חוייבו בבידוד ביתי, לא הותר לתושבים זרים מאותה "רשימה שחורה" להכנס לגבולות ארצות הברית.
בישראל, מנגד, הנהלים היו ועודם קשוחים וקפדניים אף יותר. למעט, אזרחים ישראלים שחוייבו בבידוד ביתי, הכניסה לתיירים נסגרה באופן הרמטי ללא קשר למדינת המוצא.
עד לאחרונה, אזרחים ישראלים שהגיעו ממוקדי התפרצות כמו ארה"ב, איטליה וספרד, נכנסו עם נחיתתם לבידוד במלוניות תחת מעקב הדוק למשך שבועיים. מאוחר יותר, כחלק מההקלות, בוטלה הנחיית המלוניות, והנוסעים החוזרים, בעלי הדרכון הישראלי, יכולים להכנס לבידוד בביתם או בכל כתובת שיבחרו.
תוקפו המקורי של איסור הכניסה לתיירים היה עד ה-30 במאי. אולם, השבוע קיבלו חברות התעופה הודעה על הארכת ההנחיות של הרשויות בישראל לשבועיים נוספים: לפי ההודעה המעודכנת, עד ל-15 ביוני לא תותר כניסת זרים לישראל.
מטבע הדברים, המצב הנוכחי יצר בלבול בקרב האוכלוסייה הישראלית, לשני הכיוונים. לדוגמה, ישראלים רבים בעלי ויזת תיירים חוששים שמא לא יתירו את כניסתם לארה"ב. בעניין זה, נדגיש שוב, ישראל אינה כלולה ברשימת המדינות שעל אזרחיהן נאסר בכניסה לארה"ב. לכן, אין מניעה מתייר ישראלי לבוא ולבקר ברחבי ארה"ב, ולמעט הוואי, הוא גם אינו מחויב בבידוד.
למרות זאת, חשוב לציין כי כמו בעידן טרום הקורונה, לפקיד ההגירה יש את הזכות למנוע את הכניסה, לפי שיקוליו המקצועיים.
בקו מארה"ב לישראל, הנושא מעט יותר סבוך. כאמור, בעלי אזרחות ישראלית רשאים מן הסתם להכנס ארצה, ומחוייבים בבידוד. אולם הנושא שעורר אי ודאות, הוא דינם של בני משפחות ישראלים מקרבה ראשונה, כמו בן/בת זוג וילדים, אשר אינם נושאים דרכון ישראלי.
לכאורה, הם אינם רשאים להכנס, אך בהתחשב בנסיבות, בהן לדוגמה, ישראלי שגר בארה"ב, רוצה לבקר עם אשתו האמריקאית והילדים את המשפחה בישראל או להעביר בה את ימי הקורונה, כאן נכנס העניין תחת הגדרת ועדת החריגים.
על מנת לעשות סדר בדברים, בעקבות פנייתנו, מסרה דוברות הקונסוליה הישראלית בניו יורק: "ישראל אכן אסרה על כניסת זרים ומאפשרת לחריגים להיכנס, עם אישור מראש, בהתאם לקריטריונים שמשתנים מעת לעת בכפוף למציאות המשתנה. השינויים הם בעצם הרחבה איטית של הקריטריונים, ובפועל- הרחבת מספר מקבלי אישורי הכניסה".
עוד הוסיפו כי:
בנוסף, אנשי צוות הקונסוליה ביקשו להדגיש כי כל הנאמר נכון עד ליום ראשון הקרוב, משום שאז אנו כבר צפויים לנהלים חדשים. כשיגיעו, מערכת חדשות היברו ניוז, תעדכן לגביהם.
ניתן לצפות בפירוט מעמיק יותר בנוגע לנהלים אלו, בקישור הבא
נציין כי לאחרונה, שיתפו מספר ישראלים פוסטים ברשתות החברתיות, בהם סיפרו על קשיים עם נחיתתם בשדה התעופה בן גוריון, עד כדי גירוש חזרה לארה"ב של בני המשפחות, זאת למרות, שלטענתם, היה בידם אישור בכתב מטעם הגורמים המוסמכים.