ממשלת ארה"ב מאפשרת הארכת ויזות לעובדים חקלאיים הנמצאים במדינה ובאופן חסר תקדים מאשרת לקצינים קונסולריים לשפוט מבקשי אשרות H-2A ללא ראיונות אישיים.
כפי שניתן לראות באתר רשות ההגירה האמריקנית ישראל נמצאת ברשימת המדינות שאזרחיה רשאים להגיש מועמדות לויזת H-2A.
דובר מחלקת המדינה אישר באמצעות דוא"ל כי מזכיר המדינה מייק פומפאו התייעץ עם גורמים במשרד לביטחון פנים שאישרו לקצינים קונסולריים לוותר על דרישת הראיון לוויזה ולשפוט מבקשי H-2A שאין להם שום פוטנציאל לכאורה של חוסר כשירות או מסוכנות את הוויזה.
"אנו צופים כי הרוב המוחלט של מועמדי H-2A יתקבלו כעת ללא ראיון. כל הפונים עוברים את אותן בדיקות ביטחוניות, ללא קשר אם הם מתראיינים או עוברים באמצעות ראיון", אמר דובר מחלקת המדינה.
ויזות שאינן בעלות סטטוס הגירתי, כגון H-2A מאפשרות לחקלאים להעסיק עובדים ממדינות אחרות לעבודה חקלאית זמנית. עם זאת, פקיד משרד החוץ אמר כי הליך המיון שקובע אם עובד אינו זכאי לויזה חייב להתרחש בראיון פנים-אל-פנים - לכן עתה אין אפשרות לדחות עובדים קיימים המבקשים לחדש את האשרה, ולגבי עובדים חדשים כנראה שהתהליך ישונה, והקלות משמעותיות יתרחשו.
משרד החקלאות האמריקני בירך על המהלך (אילוסטרציה)
בגלל חוסר הוודאות של המגדלים החקלאיים באשר למספר העובדים בענף על רקע מגיפת COVID-19, משרד החקלאות האמריקני וה-DHS (המחלקה לביטחון לאומי) הודיעו על צעדים אלה ב-15 באפריל כדי לשחרר את מגבלות הוויזה על אלה הנמצאים במדינה.
פרד לייץ מחוות לייץ בעיירה Sodus, שבמישיגן, אמר כי הודעת הממשל התקבלה כברכה מכיוון שהוא משתמש בעובדים זמניים מזה חמש שנים.
"יש לנו כ-178 עובדי H-2A ויש לנו גם 40 או 50 עובדים מקומיים שעובדים עבורנו", אמר לייץ שבחוותו מגדלים אוכמניות, מלפפונים, עגבניות ותפוחים.
לייץ אמר לערוץ החדשות השמרני VOA כי החברה שלו פועלת לפי הנחיות הריחוק החברתי. "אני מקווה להיות כאן בשנה הבאה. אני מקווה שנוכל להרוויח מספיק כסף כדי לשלם את החשבונות שלנו. אם נוכל לעשות זאת השנה, אשמח", אמר מי שהסביר שעיקר יבולו מתרחש ביולי, אוגוסט, ספטמבר וחלק מאוקטובר.
מזכיר המדינה פומפאו, תומך במהלך
מייקל מארש, נשיא המועצה הלאומית למעסיקים חקלאיים, אמר שרוב המגדלים היו "מאוד מרוצים" מהעובדה שיש להם השנה הזדמנות להעסיק כוח אדם בקלות.
מארש הוסיף כי ארצות הברית מתמודדת עם מחסור בעבודה חקלאית במשך שנים.
במקביל, ברוס גולדשטיין, נשיא קבוצת הסנגוריה הלאומית לחקלאים, אמר בהצהרה כי עובדי משק רבים מדווחים כי הם אינם מקבלים מידע או הגנה נאותים מפני COVID-19.
"הממשל לא עשה דבר כדי לדרוש ממעסיקי תוכנית H-2A לספק הגנות בטיחות ובריאות או גישה לחופשת מחלה או טיפול בריאותי", אמר גולדשטיין.
במישיגן אמר ליץ שהם פועלים באופן יזום ועושים ככל יכולתם כדי להגן על עובדים זמניים ועל מי שנשאר כל השנה. החברה הצטיידה בכפפות, ציוד ניקוי ומסכות.
"יש לנו דיור מיוחד אם מישהו חולה, נוכל לבודד אותם שם", אמר לייץ.