משרד החוץ האמריקאי הקפיא זמנית ראיונות עם אזרחים זרים המבקשים ויזות סטודנטים וחילופין, כחלק מהחמרת הביקורת על פוסטים ברשתות החברתיות של המועמדים. ההחלטה עלולה להוביל למשבר כלכלי באוניברסיטאות האמריקאיות התלויות במימון מסטודנטים זרים.
שר החוץ מרקו רוביו הוציא הוראה ביום שלישי לכל השגרירויות והקונסוליות האמריקאיות לעצור קביעת פגישות ראיון חדשות עד להנחיות נוספות. החלטה זו מגיעה כחלק ממדיניות הממשל החדש להחמיר את הביקורת על מועמדים לויזות, במיוחד בעקבות המחאות הפרו-פלסטיניות בקמפוסים האמריקאיים.
"אנו משתמשים בכל המידע הזמין עבור בדיקת ויזות", אמר משרד החוץ בהצהרה, מבלי לפרט מה יכול לסמן מועמד לדחייה תחת המדיניות החדשה לבדיקת רשתות חברתיות. ההצהרה ציינה כי משנת 2019 מועמדים לויזה נדרשים לספק מידע על חשבונות הרשתות החברתיות שלהם בטפסים.
ההקפאה מגיעה בעת שהנשיא טראמפ מנסה להכריח את אוניברסיטת הרווארד ומוסדות אחרים להגביל את מה שניתן לומר בקמפוסים, עם התמקדות מיוחדת בדיבורים אנטי-ישראליים. החודש אמר טראמפ כי ממשלת ארה"ב לא תעניק עוד לאוניברסיטת הרווארד את הזכות לרשום סטודנטים בינלאומיים. ביום שישי, שופט פדרלי הוציא צו מניעה זמני החוסם את טראמפ מהתקדמות בפעולה נגד הרווארד וסטודנטים זרים.
שר החוץ מרקו רוביו הוציא הוראה ביום שלישי לכל השגרירויות והקונסוליות האמריקאיות לעצור קביעת פגישות ראיון חדשות עד להנחיות נוספות. החלטה זו מגיעה כחלק ממדיניות הממשל החדש להחמיר את הביקורת על מועמדים לויזות, במיוחד בעקבות המחאות הפרו-פלסטיניות בקמפוסים האמריקאיים
אוניברסיטאות רבות בארצות הברית מסתמכות על סטודנטים זרים לתשלום שכר לימוד מלא. סטודנטים אלה אחראים לחלק משמעותי מההכנסות השנתיות של אוניברסיטאות אמריקאיות רבות. בקמפוסים מסוימים, סטודנטים זרים מהווים את רוב החוקרים בתחומים מסוימים, בעיקר במדעים.
סטודנטים זרים רדפו יחדיו אחרי יותר מ-1.3 מיליון תארים בהשכלה גבוהה בשנת 2023, על פי דו"ח של משרד ביטחון המולדת. פרופסורים אורחים מחו"ל יושפעו גם הם מההגבלות החדשות.
אזרחים זרים עם פגישות ראיון קיימות לויזות סטודנטים או חילופין אמורים עדיין להיות מסוגלים להשתתף באלה, לפחות בתיאוריה.
בהצהרתו, משרד החוץ הציע כי ההקפאה היא חלק מהתזמון "דינמי" בדרך כלל של ראיונות לויזות כאלה. המשרד אמר שהוא בונה לוחות זמנים של ויזות על בסיס מה שקצינים צריכים לבדיקה מספקת, בהתאם לחוק האמריקאי ו"כדי להבטיח שמועמדים לא מהווים סיכון ביטחוני או בטיחותי לארצות הברית".
רוביו הוציא כבל ב-25 במרץ שאמר לקצינים קונסולריים לבחון את תוכן הרשתות החברתיות של חלק מהמועמדים לויזות סטודנטים וסוגי ויזות אחרים. הוראה זו אמרה שקצינים צריכים להפנות מועמדים מסוימים לויזות סטודנטים ומבקרי חילופין ל"יחידת מניעת הונאה" עבור "בדיקת רשתות חברתיות חובה".
בחודשים האחרונים, רוביו דיבר על ביטול ויזות סטודנטים, שלילת מעמד תושבות קבע, הנקראות גרין קארד, ובחינת פוסטים קודמים ברשתות חברתיות של מבקרים זרים בעיקר בהקשר של זעם סביב המלחמה של ישראל בעזה. הוא אמר שמפגינים פרו-פלסטיניים בקמפוסים הציקו לסטודנטים אחרים, הרסו רכוש והפריעו לחיי היומיום, למרות שפעולות אלה לא היו נרחבות על פני מחאות אוניברסיטאיות.
מבקרים אומרים שממשל טראמפ מנסה לדכא חופש ביטוי ולקדם קונפורמיות אידיאולוגית.
רוביו אמר לעיתונאים בסוף מרץ שהוא שלל 300 ויזות או יותר, רבות מהן הונפקו לסטודנטים, והמשיך לבטל עוד מדי יום.
בתחילת מרץ, רוביו שלל ממחמוד חליל, סטודנט לתואר שני לאחרונה באוניברסיטת קולומביה, את מעמד תושבות הקבע שלו. רוביו אמר שחליל, שיש לו מורשת פלסטינית ונשוי לאזרחית אמריקאית, חתר תחת מדיניות החוץ האמריקאית. סוכני הגירה עצרו אז את חליל.
במקרים מסוימים, האזרחים הזרים בסיכון לאבד את הויזות או הגרין קארד שלהם הגישו תביעות נגד ממשלת ארה"ב, ושופטים הוציאו צווי מניעה זמניים על פעולות פדרליות.
במרץ, רוביו התפאר בשלילת הויזה של סטודנטית טורקית לדוקטורט וחוקרת פולברייט באוניברסיטת טאפטס, רומייסה אוזטורק. פעולת המחאה היחידה שעשתה מכל הערה הייתה כתיבה משותפת של מאמר בעיתון סטודנטים שקרא לתמיכת האוניברסיטה בזכויות פלסטיניות ולמכירת השקעות מישראל. שופט החודש הורה לקציני הגירה לשחרר אותה ממרכז מעצר.
המדיניות החדשה מעוררת חשש עמוק בקרב מוסדות ההשכלה הגבוהה האמריקאיים. סטודנטים זרים מהווים מקור הכנסה קריטי, במיוחד באוניברסיטאות מדינתיות שסובלות מקיצוצים תקציביים. רבים מהם משלמים שכר לימוד מלא ללא סיוע פיננסי, מה שהופך אותם לבסיס כלכלי חיוני.
בתחום המחקר, הסטודנטים הזרים מילאו תפקיד מכריע במעבדות האמריקאיות, במיוחד במדעי הטבע, הטכנולוגיה והרפואה. הקפאת הויזות עלולה ליצור מחסור בכוח אדם מחקרי ולפגוע ביכולת התחרותית של האוניברסיטאות האמריקאיות בזירה הגלובלית.
מומחים אקדמיים מזהירים כי המדיניות החדשה עלולה להרחיק סטודנטים זרים לבחירות אחרות כמו קנדה, אוסטרליה או מדינות אירופיות, שיכולות להיות פתוחות יותר. זה עלול ליצור נזק ארוך טווח ליוקרת ההשכלה האמריקאית ולהשפעתה התרבותית והמדעית בעולם.
עדיין לא ברור כמה זמן תימשך ההקפאה, ומתי יופעלו ההנחיות החדשות לבדיקת רשתות חברתיות. אוניברסיטאות רבות מקווות שהמדיניות תהיה זמנית ולא תפגע באופן קבוע בזרם הסטודנטים הבינלאומיים שהן תלויות בו.