לאחר הפיגוע הקטלני מחוץ למוזיאון היהודי בוושינגטון די.סי שבו נרצחו ירין לישינסקי ושרה מיגלרם, בני זוג שעבדו בשגרירות ישראל בארה"ב, שורה של ארגונים יהודיים מרכזיים פנו לממשל הפדרלי בדרישה להגדיל באופן משמעותי את תקציב האבטחה למוסדות דת.
הקואליציה הרחבה הכוללת גופים מהזרמים האורתודוקסי, הקונסרבטיבי והרפורמי, ביקשה להעלות את תקציב תוכנית המענקים הפדרלית לאבטחת מוסדות ללא כוונת רווח (NSGP) לסכום של מיליארד דולר.
בהצהרה משותפת שפרסמו הארגונים, נכתב כי מדובר ב"התקפה ממוקדת על משתתפים באירוע שהתקיים במוזיאון יהודי ובחסות ארגון יהודי", וכי מתקפה כזו "מהווה הסלמה ברמת האיום כלפי הקהילה היהודית בכללותה – דווקא בתקופה שבה ממילא האיומים גוברים". הארגונים הדגישו כי מדובר ברמת סיכון שדורשת תגובה ממשלתית מיידית והולמת.
ניידת משטרה מחוץ לבית חב"ד במיאמי ביץ' | צילום: AFP
ההצהרה נחתמה בין היתר על ידי הליגה נגד השמצה (ADL), הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה, ארגון ציוני אמריקה, מועצת הנשים היהודיות, הילל הבינלאומי, המועצה ליחסים ציבוריים יהודיים וארגון גג של הנהגת הארגונים היהודיים הגדולים בארצות הברית. מוביל החתומים היה הוועד היהודי האמריקני, שארגן כאמור את האירוע.
נכון לשנת 2024, תקציב תוכנית המענקים עמד על פחות מ-300 מיליון דולר ואף הוקפא לפרק זמן קצר השנה על רקע קיצוצים של ממשל טראמפ. אולם לנוכח האירועים האחרונים, דורשים הארגונים תוספת דחופה – לא רק בהיקף התקציב, אלא גם בהקצאת משאבים לאבטחה פיזית ונוכחות משטרתית מוגברת סביב מוסדות יהודיים.
בהצהרה נאמר עוד כי הפיגוע הוא "תוצאה ישירה של הסתה אנטישמית הולכת וגוברת – בקמפוסים, במועצות עירוניות וברשתות החברתיות – שהפכה לשיח נורמטיבי והעצימה את מי שמעוניינים לפגוע ביהודים". בנוסף לקריאה להגדיל את תקציב האבטחה, דרשו הארגונים מהממשל לפעול ביתר נחישות למיגור פשעי שנאה ולמעקב אחר איומים פנימיים.
הארגונים הדגישו את האחריות שיש לפלטפורמות מקוונות – בהן רשתות חברתיות, אפליקציות מסרים ומשחקי מחשב – על הפצת שנאה, הסתה וטרור. הם קראו לממשלה להחיל רגולציה על פלטפורמות אלה, כדי לעצור את התפשטות הדיסאינפורמציה והאידאולוגיות הקיצוניות.
היוזמה להגדלת התקציב אינה חדשה: כבר בשנת 2023 קרא הסנאטור היהודי מניו יורק, צ’אק שומר, להעלות את תקציב התוכנית למיליארד דולר. כעת, בעקבות הפיגוע הקטלני, מקבל הרעיון משנה תוקף – והקהילה היהודית בארה"ב מקווה שהפעם גם ייושם בפועל.