תצהיר FBI מזעזע שפורסם ביום חמישי חושף פרטים מחרידים על הרצח הקר של שני הדיפלומטים הישראלים בוושינגטון: אליאס רודריגז ירה 21 כדורים, המשיך לירות אפילו אחרי שהקורבנות נפלו, וכשניסתה לזחול ולברוח - הוא עקב אחריה וירה שוב. המחבל הודה למשטרה: "עשיתי את זה למען פלסטין, עשיתי את זה למען עזה" - בזמן שהקורבנות יצאו מאירוע על דיפלומטיה הומניטרית למען עזה.
הפרטים המזעזעים מהתצהיר מראים איך רודריגז בן 31 רצח בדם קר את ירון ליסצ'ינסקי בן 30 ושרה מילגרים בן 26 מחוץ למוזיאון היהודי בוושינגטון. וידאו מעקב תפס את הרצח: רודריגז הלך על פני שני הקורבנות העתידיים, הסתובב מולם מאחור, ירה מספר פעמים, וירה עוד יריות אחרי שהם נפלו לקרקע.
האירוניה הטרגית של הרצח מתגלה בפרטים על האירוע שהקורבנות השתתפו בו. זה היה כנס על דיפלומטיה הומניטרית ושיפור הספקת הסיוע לעזה והמזרח התיכון הרחב יותר. האירוע במוזיאון היהודי - כנס שנתי לדיפלומטים צעירים שמארח הוועד היהודי-אמריקני - כלל דיון פאנל מרכזי עם מנהיגים הומניטריים ישראלים ואמריקניים
"לאחר שהקורבנות נפלו לקרקע," כתב סוכן FBI בתצהיר, החשוד "נתפס בוידאו מתקדם קרוב יותר לקורבנות, מתכופף עם זרועו מושטת, ויורה מספר פעמים נוספות."
הפרטים הקשים ביותר מתארים איך שרה מילגרים ניסתה לזחול לבטחון. "לאחר שנורתה, מילגרים ניסתה לזחול," אומר התצהיר, אבל רודריגז "עקב אחריה ירה שוב." במהלך הפסקה, בזמן שנראה שהוא טוען מחדש את הנשק שלו, מילגרים ישבה, ורודריגז ירה מספר פעמים נוספות.
התצהיר אומר שמילגרים ספגה "פצעי ירי מרובים" והועברה למשרד הרופא הראשי של מחוז קולומביה, שם היא הוכרזה מתה. ליסצ'ינסקי הוכרז מת בזירה.
רודריגז טס משיקגו לאזור וושינגטון ביום שלישי עם אקדח שהוצהר במטען שלו, אומר התצהיר. עד מתאר את רודריגז עושה "תנועה עם הזרוע כאילו הוא זורק חפץ." בקרבת מקום, המשטרה מצאה אקדח 9 מילימטר, 21 פגזים מבוזבזים ומחסנית נשק, לפי התצהיר. האקדח היה ריק.
האירוניה הטרגית של הרצח מתגלה בפרטים על האירוע שהקורבנות השתתפו בו. זה היה כנס על דיפלומטיה הומניטרית ושיפור הספקת הסיוע לעזה והמזרח התיכון הרחב יותר. האירוע במוזיאון היהודי - כנס שנתי לדיפלומטים צעירים שמארח הוועד היהודי-אמריקני - כלל דיון פאנל מרכזי עם מנהיגים הומניטריים ישראלים ואמריקניים.
הפאנליסטים דיברו על החוויות שלהם בעבודה משותפת במשך יותר משנה בעזה ודנו בפוטנציאל להרחבת נתיבי הספקת הסיוע לרצועת החוף הפלסטינית. בדרכם החוצה, שני עובדי השגרירות הכירו את עצמם לאחד הדוברים, רן גולדשטיין, נציג ההומניטרי של ארגון הסיוע הישראלי IsraAID בוושינגטון.
לפי גולדשטיין, ליסצ'ינסקי ומילגרים הביעו הערכה לתפקיד של מאמצים הומניטריים באזורי קונפליקט. "ניסינו לעורר תקווה בדיפלומטים הצעירים על ידי דיון בשיתופי פעולה בלתי צפויים ובכוח של דיפלומטיה הומניטרית," אמר גולדשטיין.
לאחר השיחה עם גולדשטיין, ליסצ'ינסקי ומילגרים יצאו מהמוזיאון היהודי ונורו מטווח קצר. שניהם מתו מאוחר יותר. לאחר הירי, החשוד נכנס לבניין ובהתחלה חשבו שהוא עובר אורח מבולבל שברח מהזירה. מישהו אפילו הציע לו כוס מים.
אז, אמר גולדשטיין, החשוד שר, "שחרר, שחרר פלסטין." "בהתחלה, חשבנו שהוא מפגין," אמר גולדשטיין. "רק כשנתברר לנו שמישהו מהאירוע נפגע מהירי - והמשטרה קפצה עליו - התברר שהוא היורה."
הפרטים הקשים ביותר מתארים איך שרה מילגרים ניסתה לזחול לבטחון. "לאחר שנורתה, מילגרים ניסתה לזחול," אומר התצהיר, אבל רודריגז "עקב אחריה ירה שוב." במהלך הפסקה, בזמן שנראה שהוא טוען מחדש את הנשק שלו, מילגרים ישבה, ורודריגז ירה מספר פעמים נוספות
רון האלבר, מנכ"ל מועצת יחסי הקהילה היהודית של וושינגטון הגדולה, כינה את הרציחות "התנקשות פוליטית" ו"הסיוט שכולנו פחדנו ממנו." הוא אמר שתמיד אמר לחברים שהוא בר מזל לגור באזור וושינגטון כי אלימות נגד הקהילה היהודית הייתה נדירה שם.
"לא ראינו, ב-50, 60 שנה, תקרית גדולה," אמר האלבר. "לצערנו, השיא הזה נשבר עכשיו."
התובעת הזמנית בוושינגטון, ג'נין פירו, אמרה במסיבת עיתונאים שהירי הוא "מקרה שזכאי לעונש מוות." אבל היא הוסיפה שזה "מוקדם מדי" לומר אם התובעים יחתרו לעונש המוות. "אנחנו הולכים להמשיך לחקור את זה כפשע שנאה, ופשע של טרור," היא אמרה.
התקיפה מהדהדת רצח דיפלומט ישראלי מ-1973, כאשר קולונל יוסף אלון נורה למוות בחניה שלו במרילנד הפרברית. המקרה הקודם נשאר לא פתור, אבל ההקבלות בין הירי בולטות, מהדהדות פרק דליק ביחסים הישראליים-פלסטיניים שבו אלימות פרצה ברחבי העולם.
"זה היה זמן של מתחים מוגברים בין פלסטינים לישראלים בדיוק כמו שהם היום," אמר יוג'ין קייסי, סוכן FBI בדימוס שחקר את הרצח של קולונל אלון.
גיל פרויס, מנכ"ל הפדרציה היהודית של וושינגטון הגדולה, אמר שהאובדן היה בלתי מובן עבורו ועמיתיו לעבודה. אדם אחד בפדרציה הלך לקולג' עם מילגרים; אחר בילה ליל רביעי במוזיאון איתה ועם ליסצ'ינסקי, רק כדי לצאת מהבניין דקות ספורות אחרי שהם יצאו.
כ-200 אנשים השתתפו במשמרת שנערכה בקצה כיכר לאפייט, הפונה לבית הלבן. סידור של נרות קטנים הוקם על הקרקע, זוהר בצורה של מגן דוד, ליד תמונות בגודל פוסטר של ליסצ'ינסקי ומילגרים, שחייכו.
אחרי היום הארוך ביותר שזעזע את הקהילה היהודית כאן, ברחבי המדינה ובעולם, הקבוצה סיימה את הלילה שלה בשירת שירים עבריים מרשימה שכותרתה, "ירון ושרה: יהי זכרם ברכה."
ואז הקבוצה פרצה לשיר אחד שלא היה ברשימה: הדגל עם הכוכבים.