בצל חקירה חדשה שמובילה ועדת המשפט של בית הנבחרים בארה"ב, עולות טענות חמורות לפיהן בכירים בחברת התרופות פייזר עיכבו בכוונה את פרסום תוצאות ניסויי החיסון לקורונה – לכאורה כדי להשפיע על תוצאות הבחירות לנשיאות ב-2020.
על פי המידע שנחשף, ד"ר פיליפ דורמיטצר, מי שהיה ראש מחלקת המחקר והפיתוח של חיסונים בפייזר, אמר לעמיתיו כי לא היה זה מקרה שתזמון פרסום התוצאות התרחש זמן קצר לאחר סגירת הקלפיות.
במכתב שנשלח ליו"ר הוועדה ג'ים ג'ורדן מטעם חברת התרופות הבריטית GSK, צוין כי דורמיטצר פנה לנציג מחלקת משאבי אנוש של החברה בנובמבר 2024 וביקש לעבור לקנדה, מתוך חשש לחקירה מצד ממשל טראמפ, אם ישוב לשלטון. לדבריו, "זה לא היה צירוף מקרים, תזמון החיסון", רמז שנשמע כווידוי אפשרי לכך שהתקבלו החלטות אסטרטגיות במטרה להשפיע על הבחירות.
צילום: רויטרס
עוד נטען כי שלושה מהגורמים הבכירים ביותר של מחלקת המחקר והפיתוח בפייזר היו מעורבים בהחלטה להאט את קצב הניסויים הקליניים כך שתוצאותיהם לא יתפרסמו לפני יום הבחירות. עם זאת, במכתב מטעם GSK הודגש כי אין הוכחה שדורמיטצר עצמו הודה בהשהיה מכוונת של תוצאות שכבר היו מוכנות, אלא רק בעיכוב לפני מועד פרסום שהיה הכרחי.
פייזר דחתה את ההאשמות מכל וכל. דובר מטעם החברה אמר כי תהליך פיתוח החיסון הונחה על-ידי מדע והיה בפיקוח צמוד של ה-FDA. לדבריו, כל טענה אחרת אינה נכונה ומבוססת על השערות חסרות בסיס.
הוועדה בראשות ג'ורדן דרשה כעת גישה לכל התכתובות, המיילים, מסמכי הישיבות והמידע מהניסויים הקליניים שנערכו בין מרץ 2020 ועד היום. דורמיטצר עצמו נדרש לקיים ראיון מתומלל עד 29 במאי. עם זאת, הוא שב וטוען כי דבריו לעובדי GSK הוצאו מהקשרם וכי הוא עשה כל שביכולתו כדי להשיג את אישור ה-FDA לחיסון בהקדם האפשרי.
פרשת דורמיטצר, שנחשפה לראשונה בוול סטריט ג'ורנל, צפויה לעורר סערה פוליטית וציבורית לא מבוטלת – בעיקר לאור הקשר האפשרי בין שיקולים מדעיים לבריאות הציבור לבין שיקולים פוליטיים ערב אחת מהבחירות הדרמטיות בהיסטוריה האמריקאית.