משרד ביטחון המולדת של ארצות הברית (DHS) בוחן הצעה לתוכנית טלוויזיה בה מהגרים יתחרו זה בזה על אזרחות אמריקאית, כך דווח השבוע. התוכנית המוצעת, עליה דווח לראשונה בדיילי מייל, "נמצאת בשלבים הראשוניים מאוד של תהליך הבדיקה ולא קיבלה אישור או דחייה מצד הצוות," אמרה דוברת משרד ביטחון המולדת, טריסיה מקלפלין, לוושינגטון פוסט בדוא"ל.
מקלפלין הוסיפה כי שרת ביטחון המולדת, קריסטי נום, עדיין לא בחנה את ההצעה.
סדרת התחרות הוצעה על ידי רוב וורסוף, תסריטאי ומפיק יליד קנדה שעמד מאחורי סדרות הריאליטי "משפחת ברווזים" (Duck Dynasty) של רשת A&E ו"שדכן המיליונרים" (Millionaire Matchmaker) של רשת Bravo. וורסוף, שלא ניתן היה להשיג לתגובה ביום שישי, אמר לוול סטריט ג'ורנל כי לא היה לו קשר ישיר עם נום אך קיבל משוב חיובי מהסוכנות הפדרלית והוא נמצא בדיונים ראשוניים עם רשטות טלוויזיה.
דוברת משרד ביטחון המולדת, טריסיה מקלפלין,אמרה כי שרת ביטחון המולדת, קריסטי נום, עדיין לא בחנה את ההצעה
"זה לא 'משחקי הרעב' למהגרים," אמר וורסוף לעיתון, בהתייחסו לרומן הדיסטופי של סוזן קולינס, שבו מתחרים נלחמים עד מוות להישרדות. "זה לא 'היי, אם אתה מפסיד, אנחנו שולחים אותך על סירה מחוץ למדינה'."
במקום זאת, לפי מצגת שהגיעה לידי הדיילי מייל, כל פרק של התוכנית המוצעת יכלול "אתגר מורשת", "אתגר הדחה", "אסיפת עיר" ו"הצבעה סופית". שנים עשר מתמודדים מהגרים יגיעו בסירה לאליס איילנד ויטיילו ברחבי ארצות הברית ברכבת שתיקרא "האמריקאי" — שהוא גם השם המוצע לתוכנית — כדי ללמוד על ההיסטוריה של האומה.
לאורך הדרך, המתמודדים יתחרו באתגרים שנחשבים "אמריקאיים" במהותם, כמו כריית זהב בסן פרנסיסקו, גלגול בולי עץ בוויסקונסין, והרכבת שלדת מכונית פורד מודל T בדטרויט, לפי הדיילי מייל.
הפרק האחרון יציג "מנצח" אחד שיושבע כאזרח אמריקאי על מדרגות הקפיטול בוושינגטון, לפי ההצעה. ההצעה גם ציינה את השחקנים סופיה ורגרה, ריאן רינולדס או מילה קוניס כמנחים פוטנציאליים לתוכנית, כיוון שהם אזרחים מאוזרחים של ארצות הברית. רינולדס מעולם לא נועץ בנוגע לתוכנית, לפי אדם המכיר את המצב שדיבר בתנאי אנונימיות מכיוון שלא הוסמך לדון בפרויקטים שלו.
ההצעה מגיעה בעיצומה של מדיניות הגירה מחמירה שמיישם ממשל טראמפ, שכוללת מבצע גירוש נרחב, ביטול תוכניות הגנה זמניות למהגרים, וצמצום משמעותי של אפשרויות המקלט. מאז חזרתו לבית הלבן, הפך הנשיא טראמפ את אכיפת ההגירה לאחת מהעדיפויות המרכזיות שלו. הוא הוציא סדרה של צווים נשיאותיים הכוללים הכרזה על מצב חירום לאומי בגבול ארה"ב-מקסיקו, פריסת מאות חיילים שם, וניסיון לבטל את האזרחות מתוקף לידה לילדים של מי שאינם אזרחים, מהלך ששופט פדרלי חסם זמנית.
התגובות ברשתות החברתיות ובאתרי החדשות להצעת התוכנית היו ברובן שליליות, עם רבים המשווים את הרעיון לתרחישים דיסטופיים ומבקרים אותו כמשפיל ופוגע בכבוד האדם. מבקרים טוענים כי הפיכת תהליך האזרחות למופע בידור מזלזלת בחשיבותו של התהליך ובמאמצים האמיתיים של מהגרים להשתלב בחברה האמריקאית.
מצד שני, תומכי הרעיון טוענים כי התוכנית עשויה להאיר באור חיובי את סיפוריהם של מהגרים ולהעלות את המודעות לתרומתם לחברה האמריקאית, בתקופה שבה סוגיית ההגירה מלווה בשיח שלילי.
יש לציין שאפילו אם התוכנית תאושר, היא תהווה דרך חריגה ביותר לקבלת אזרחות אמריקאית. בדרך כלל, מהגרים חוקיים יכולים להגיש בקשה לאזרחות לאחר שהיו תושבי קבע (בעלי גרין קארד) במשך לפחות חמש שנים, עברו בדיקת רקע, הוכיחו ידע בשפה האנגלית ובהיסטוריה ובממשל האמריקאיים, ועמדו במבחן האזרחות.
עדיין לא ברור אם יש בסיס חוקי למתן אזרחות דרך תוכנית טלוויזיה, או מה יהיה המעמד של המתמודדים שלא יזכו בתחרות. כמו כן, לא ברור אם המתמודדים יידרשו לעמוד בכל הדרישות הרגילות לאזרחות אמריקאית לפני השתתפותם בתוכנית.
נכון לעכשיו, ההצעה עדיין בשלבי בדיקה ראשוניים, ויכולה להידחות על ידי משרד ביטחון המולדת או על ידי רשתות הטלוויזיה. עם זאת, עצם העובדה שהיא מקבלת תשומת לב מהממשל מעידה על הגישה הייחודית של ממשל טראמפ לסוגיות הגירה, המשלבת רטוריקה קשוחה עם פתרונות לא שגרתיים.