במהלך ביקורו הראשון במזרח התיכון מאז חזרתו לבית הלבן, חתם היום (שלישי) נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, על עסקת נשק היסטורית עם ערב הסעודית בשווי 142 מיליארד דולר – העסקה הביטחונית הגדולה ביותר בהיסטוריה של ארצות הברית. העסקה המשמעותית, שנחתמה בריאד, כוללת אספקת ציוד ושירותים מ-12 חברות ביטחוניות אמריקניות, והיא עתידה לשנות את מאזן הכוחות במזרח התיכון.
על פי הודעת הבית הלבן, העסקה האסטרטגית כוללת מספר מרכיבים מרכזיים שמטרתם לחזק את הכוח הצבאי הסעודי:
בנוסף לאספקת הציוד, ההסכם כולל גם מרכיב משמעותי של הכשרה ותמיכה לבניית יכולות צבא סעודיה, כולל שיפור האקדמיות הצבאיות והשירותים הרפואיים הצבאיים של הממלכה. "מדובר בהשקעה אסטרטגית ארוכת טווח בשותפות הביטחונית בין ארצות הברית לערב הסעודית," ציינו בבית הלבן.
טראמפ לא הסתפק רק בחתימה על עסקת הנשק. במהלך נאומו בכינוס כלכלי בסעודיה, שיתף הנשיא האמריקני את חזונו למזרח התיכון חדש ויציב יותר. "אני מקווה שסעודיה תצטרף להסכמי אברהם - זה החלום שלי," אמר טראמפ, מתייחס להסכמי הנורמליזציה שנחתמו בין ישראל למספר מדינות ערביות בתקופת כהונתו הקודמת. "מעולם לא האמנתי באויבים לנצח," הוסיף
טראמפ לא הסתפק רק בחתימה על עסקת הנשק. במהלך נאומו בכינוס כלכלי בסעודיה, שיתף הנשיא האמריקני את חזונו למזרח התיכון חדש ויציב יותר. "אני מקווה שסעודיה תצטרף להסכמי אברהם - זה החלום שלי," אמר טראמפ, מתייחס להסכמי הנורמליזציה שנחתמו בין ישראל למספר מדינות ערביות בתקופת כהונתו הקודמת. "מעולם לא האמנתי באויבים לנצח," הוסיף.
הנשיא האמריקני התייחס גם למתיחות עם איראן והביע נכונות לשאת ולתת עם טהראן. "אני רוצה עסקה עם איראן, אך אם תדחה את עלה הזית שאני מושיט - אמשיך להטיל עליה לחץ מקסימלי, כדי לוודא שלעולם לא יהיה לה נשק גרעיני," הזהיר. "לאיראן יכול להיות עתיד מזהיר - הבחירה בידיהם. אבל לא ייתכן שיהיה להם נשק גרעיני. ההצעה שלי לא תישאר לנצח. אין לנו הרבה זמן לחכות - הם צריכים להחליט עכשיו."
בהתייחסו למלחמה המתמשכת בעזה, אמר טראמפ כי ארצות הברית "ממשיכה לעבוד על סיום המלחמה בעזה." הנשיא הדגיש כי "כולם צריכים לגנות את מתקפת 7 באוקטובר," אך הוסיף כי "תושבי עזה זכאים לעתיד טוב הרבה יותר. זה לא יקרה כל עוד מנהיגיהם מתקיפים חפים מפשע."
עסקת הנשק האדירה מסמנת שינוי משמעותי במדיניות האמריקנית במזרח התיכון ועשויה להשפיע על מאזן הכוחות האזורי במספר היבטים:
מומחים מעריכים כי העסקה עשויה להיות הצעד הראשון בתוכנית רחבה יותר של טראמפ לעיצוב מחדש של המזרח התיכון, שתכלול מאמצים לנורמליזציה בין סעודיה לישראל, הסדרת המצב בעזה והתמודדות עם האיום האיראני.
ההסכם זכה לתגובות מעורבות באזור. בעוד שבסעודיה ובמדינות המפרץ הביעו שביעות רצון מחיזוק היחסים עם ארה"ב, באיראן גינו את העסקה והגדירו אותה כ"צעד מסוכן להסלמה אזורית". בישראל התקבלה העסקה בזהירות, עם הבנה שחיזוק סעודיה מול איראן משרת את האינטרסים הישראליים, אך מתוך דאגה מהפרת האיזון בעליונות הצבאית האזורית.
גורם מדיני בכיר בירושלים אמר כי "ישראל מקווה שעסקת הנשק האמריקנית-סעודית תוביל למהלכים נוספים שיחזקו את הציר המתון במזרח התיכון ויתרמו לקידום נורמליזציה בין ישראל לסעודיה."
נראה כי טראמפ מבקש להציג הישגים משמעותיים בתחילת כהונתו השנייה, כשהמזרח התיכון מהווה זירה מרכזית למדיניות החוץ שלו. עסקת הנשק ההיסטורית היא ככל הנראה רק הצעד הראשון במהלך רחב יותר שמטרתו לעצב מחדש את פני האזור, להחליש את איראן ולחזק את בעלות בריתה של ארה"ב.
142 מיליארד דולר הם סכום חסר תקדים עבור עסקת נשק, והשלכותיה של העסקה צפויות להדהד באזור לשנים רבות. בשבועות הקרובים צפויים להתפרסם פרטים נוספים על מרכיבי העסקה ולוחות הזמנים ליישומה.