הנשיא לשעבר דונלד טראמפ הודיע ביום ראשון בערב כי בכוונתו לחתום על צו נשיאותי שיביא, לדבריו, לירידה דרמטית במחירי התרופות המרשם בארצות הברית – בין 30% ל-80% – במסגרת מה שהוא מכנה מדיניות "האומה המועדפת". את הצו הוא מתכנן לחתום בשעות הקרובות.
בפוסט ברשת החברתית שלו, Truth Social, טען טראמפ כי המדיניות החדשה תביא לכך שארצות הברית תשלם עבור תרופות את אותו המחיר שמשלמת המדינה הזולה ביותר בעולם. לדבריו, זהו תיקון עוול שנמשך שנים רבות, במהלכן שילמו אזרחי ארצות הברית מחירים מופקעים – לעיתים פי חמישה או עשרה – עבור אותן תרופות בדיוק שמיוצרות באותם מפעלים, על ידי אותן חברות, ונמכרות במחירים נמוכים בהרבה במדינות אחרות.
טראמפ פותח במהלך להוריד בעשרות אחוזים את מחירי התרופות
ארצות הברית מוציאה מדי שנה כ-400 מיליארד דולר על תרופות מרשם – לעיתים פי שלושה ממה שמוציאות מדינות מפותחות אחרות. טראמפ טען כי בכוונתו לצמצם את הפער הזה, אם כי לא סיפק פרטים מלאים על אופן היישום של המדיניות, והבטיח שאלה יפורסמו בצו עצמו.
מדובר למעשה בניסיון להחיות יוזמה דומה מתקופת כהונתו הראשונה, שנבלמה אז על ידי בתי המשפט הפדרליים ולא יצאה לפועל. אחד הנימוקים המרכזיים של בתי המשפט בזמנו היה שמדיקר (Medicare) – תוכנית הבריאות הפדרלית לקשישים – אינה מוסמכת לנהל מו"מ על מחירי תרופות. אך ב-2022 חל שינוי חקיקתי מהותי, עם אישור חוק הפחתת האינפלציה של ממשל ביידן, שהעניק למדיקר סמכות מצומצמת לנהל מו"מ על מחירי תרופות מסוימות.
לפי ההצעה המקורית של טראמפ מ-2020, מחירי תרופות מסוימות הניתנות במרפאות היו אמורים להיקבע לפי המחיר הנמוך ביותר במדינות מפותחות אחרות. הערכות הממשל אז דיברו על חיסכון של כ-85 מיליארד דולר לאורך שבע שנים. עם זאת, מומחים הזהירו כבר אז שהמהלך עלול להוביל גם להגבלות על נגישות של מטופלים לתרופות מסוימות, בהתאם למבנה הסופי של המדיניות.
תעשיית התרופות צפויה להיאבק בתקיפות נגד היוזמה החדשה, שעלולה לפגוע ברווחיה באופן משמעותי.